Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју ЦЈБ Бања Лука за мјесец јануар задовољавајуће

| Бања Лука | Петак, 17. фебруар 2017.

У Центру јавне безбједности Бања Лука, 17.02.2017. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јануар 2017. године, којој су присуствовали замјеник начелника Центра Душно Пена, начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић и начелник Сектора полиције Милош Бркић.

Уводним излагањем присутнима се обратио замјеник Пена који је навео да на подручју Центра јавне безбједности Бања Лука, у мјесецу јануару текуће године, није било извршених кривичних дјела која су изазвала веће узнемирење јавности, а број пријављених кривичних дјела је на нивоу упоредног периода. Дошло је до смањења броја пријављених случајева нарушавања јавног реда и мира и смањења саобраћајних незгода са погинулим лицима за 50%. Укупна расвјетљеност свих кривичних дјела на подручју Центра је 74,8 %. Полицијски службеници ЦЈБ Бања Лука, заједно са Управом за организовани и тешки криминалитет учествовали су у реализацији акције „Трезор“, гдје је расвјетљено 14 кривичних дјела, као и акцији „Магистрала“, гдје је расвјетљено 28 кривичних дјела. Такође, реализована је акција „Старс“, гдје је за четири дана контролисано 5780 возача, од којих је санкционисан 701 возач са иностраним возилом и 65 возача који су управљали возилом домаћих регистарских ознака, због прекршаја из области безбједности саобраћаја, који су евидентирани стационарним радарским системима.

Успјешно су обезбјеђена 74 јавна окупљања са спортским приредбама, од којих је један повећаног ризика, те имајући у виду наведено, замјеник Пена је стање безбједности на подручју Центра оцијенио задовољавајућим.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић је истакао да је у мјесецу јануару 2017. године на подручју Центра јавне безбједности Бања Лука извршено 259 кривичних дјела од чега су 224 кривична дјела из области општег криминалитета. Из области општег криминалитета укупно је ријешено 71,1%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 54,1%.

У посматраном периоду пријављено је 137 кривичних дјела против имовине, од чега је расвијетљено 58,2%. Евидентирано је 60 кривичних дјела „Тешка крађа“, што је мање за 24,1% у односу на упореди период. Запримљена је 21 пријава о почињеним кривичним дјелима против живота и тијела, а кривичних дјела Убиства није било. Такође, забиљежено је 14 лаких тјелесних повреда и 5 тешких тјелесних повреда. Евидентирано је једно кривично дјело против полног интегритета, и то Силовање у покушају, које је ријешено. Евидентирано је 9 самоубистава, навео је начелник Новковић.

Из области кривичних дјела привредног криминалитета у посматраном периоду откривено је 17 кривичних дјела којима је причињена материјална штета 123.000,00 КМ. Такође, видентирана су 3 кривична дјела и 8 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога, а лишена су слободе 23 лица. Укупно је одузето око 515 грама марихуане, закључио је начелник Новковић.

Начелник Сектора полиције, Милош Бркић је истакао да је у јануару 2017. године евидентирано укупно укупно 110 (121) нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 9% у односу на упореди период 2016. године, од чега 155 (169) прекршаја, који су санкционисани подношењем 76 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 39 прекршајнa налога. Прекршаје је починило 170 лица, међу којима je 23 повратника и 5 малољетника.

У посматраном периоду 2017. године евидентирано је 344 саобраћајних незгода, у којима је погинуло 3 лица, 13 лица је тешко, а 58 лице лакше повријеђено. Посматрајући упоредни период 2016. године, евидентно је смањење броја погинулих лица за 50%. Захваљујући константним активностима полицијских службеника из саобраћаја су искључена 242 возача, од тога 184 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола, 50 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права и из осталих разлога је искључено 8 возача, навео је начелник Бркић.

Начелник Бркић је подсјетио грађане да је у току реализација акције „Појас и сигурносне сједалице за дјецу“, а од 15.02.2017. године ступио је на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ и позвао је грађане да се придржавају законских одредби.