Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За седам дана санкционисано 214 возача због прекорачења дозвољене брзине кретања возила

| Добој | Уторак, 28. фебруар 2017.

На подручју Центра јавне безбједности Добој, у периоду од 20.02. до 27.02.2017. године, oткривена су укупно 884 прекршаја из Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и Закона о безбједности саобраћаја на путевима у Републици Српској. Од укупно 1560 контролисаних учесника у саобраћају, за учињене прекршаје издата су укупно 832 прекршајна налога. Из саобраћаја су искључена 74 возачa и 24 возила.

Због управљања возилом под дејством алкохола санкционисанa су 63 возачa. Због утврђене концентрације алкохола у организму од преко 1,5 гр/кг, 16 возача је  лишено слободе. Од тога, код 14 возача алкотестирањем је утврђена концентрација алкохола у организму од преко 1,5 гр/кг, док су два возача одбила да се подвргну алкотестирању. Код 18 возача утврђена је концентрација алкохола у организму од 0,8 до 1,5 гр/кг, док је код 29 возача утврђена је концентрација алкохола у организму до 0,8 гр/кг.

У наведеном периоду санкционисано је 214 возача због прекорачења дозвољене брзине кретања возила. Од тога 80 возача прекорачило је  дозвољено ограничење брзине кретања у насељеним мјестима, док су 134 возача прекорачила дозвољену брзину кретања ван насељеног мјеста. Највећи број прекорачења дозвољене брзине кретања евидентиран је у насељеним мјестима (61) и ван насеља (104) евидентиран је у распону од 10 до 20 km/h.

Због некоришћења сигурносног појаса санкционисано је 140 учесника у саобраћају, 10 возача је санкционисано због непрописног превоза дјеце у возилима док је 8 пјешака лишено слободе због учествовања у саобраћају под дејством алкохола.

У циљу повећања степена безбједности саобраћаја на путевима које оперативно покрива ЦЈБ Добој, у наведеном периоду спроведена је републичка акција усмјерена на  контролу коришћења сигурносног појаса и сигурносних сједалица приликом превоза дјеце, а у суботу 25.02.2017. године спроведена је регионална акција појачане контроле учесника у саобраћају усмјерена на контролу брзине кретања возила, возача који управљају возилом под дејством алкохола и контролу пјешака који се крећу по коловозу под дејством алкохола.