Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

Похвале

Жалбе

на рад полицијског службеника


← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Центра у мјесецу фебруару криминалитет, јавни ред и мир и саобраћај на задовољавајућем нивоу

| Бања Лука | Понедељак, 20. март 2017.

У Центру јавне безбједности Бања Лука, 20.03.2017. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец фебруар 2017. године, којој су присуствовали начелник Центра Жељко Спасојевић, начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић и начелник Сектора полиције Милош Бркић.

Начелник Спасојевић је на почетку свог излагања истакао да је стање безбједности на подручју Центра јавне безбједности Бања Лука задовољавајуће, а извјештајни период, у односу на упоредни период, карактерише пад евидентираних кривичних дјела за 10,5 % и није било извршених кривичних дјела која би знатно изазвала узнемирење јавности. Начелник Спасојевић је саопштио да је евидентиран мањи број нарушавања јавног реда и мира и саобраћајних незгода са посљедицама по лица, закључивши да је стање безбједности на задовољавајућем нивоу.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић је истакао да је у мјесецу фебруару 2017. године на подручју ЦЈБ Бања Лука извршено 291 кривичнo дјелo од чега су 242 кривична дјела из области општег криминалитета. Из области општег криминалитета укупно је ријешено 201 кривично дјело или 74,4% што је више у односу на упореди период када је укупна расвјетљеност износила 65,3%. Укупна расвјетљеност по непознатом извршиоцу је 57,1%. Пријављена су 153 кривична дјела против имовине и 112 кривичних дјела је расвјетљено. Евидентирано је 45 кривичних дјела „Тешка крађа“, што је мање за 50% у односу на упореди период. Запримљено је 18 пријава о почињеним кривичним дјелима против живота и тијела, а кривичних дјела Убиства није било. Такође, забиљежено је 11 лаких тјелесних повреда и 7 тешких тјелесних повреда. Равјетљеност кривичних дјела против живота и тијела износи 100 %. Није евидентирано ниједно кривично дјело против полног интегритета. Евидентирана су 2 самоубистава. У посматраном периоду евидентирана су 2 кривична дјела и 10 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога, а лишено је слободе 19 лица.

Начелник Сектора полиције, Милош Бркић је истакао да је у фебруару 2017. године евидентирано укупно 86 (106) нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 18,8% у односу на упореди период, од чега 128 (150) прекршаја, који су санкционисани подношењем 66 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 24 прекршајнa налога. Прекршаје је починило 126 лица, међу којима je 13 повратника и 5 малољетника.

У посматраном периоду 2017. године евидентирано је 263 саобраћајне незгоде, у којима је погинуло једно лице, седам лица је тешко, а 63 лице лакше повријеђено. Посматрајући упоредни период 2016. године, евидентно је смањење броја настрадалих лица за 33%. Захваљујући константним активностима полицијских службеника из саобраћаја су искључена 432 возача, од тога 313 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола, 106 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права и из осталих разлога је искључено 13 возача.