Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Вјежба „Садејство 2017“ показала стручност и спремност полицијских службеника

| Бања Лука | Петак, 21. април 2017.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач присуствоваo је данас извођењу тактичке вјежбе „Садејство 2017“, која је организована у кругу Казнено поправног дома Бањалука. У извођењу вјежбе учествовали су припадници полиције КПЗ-а, Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске, Јединице за подршку Полицијске управе Бањалука, Интервентне јединице Судске полиције, те Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

По завршетку вјежбе, министар Лукач је изјавио да је вјежба показала спремност полицијских службеника да се ухвате у коштац са проблемима који би могли да се појаве у затворским установама или у виду напада на њих из вана. Он је рекао да је важно да се на овај начин, у сарадњи са другим институцијама, дјелује превентивно на лица која се налазе на одслужењу затворских казни, а која би покушали бјекство, или на лица која имају намјеру да споља угрозе круг КПЗ-а.

Министар Лукач је, такође, најавио да се у будућности планира одржавање сличне вјежбе већег обима, у којој би требало да учествује више јединица.

Вјежба „Садејство 2017“ састојала се из четири тачке: спречавање атентата на високоризично лице које је спровођено до затворске установе, спречавање бјекства више лица из КПЗ-а, које је изведено уз помоћ пса и возила са помагачем, те бјекства више лица која су експлозивом разнијела капију, које је осујећено садејством више јединица и Хеликоптерског сервиса, и напослијетку, спречавање побуне у самом заводу и откривање дроге у затворским јединицама уз помоћ пса трагача.