Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Мркоњић Град у мјесецу априлу криминалитет, јавни ред и мир и саобраћај на задовољавајућем нивоу

| Мркоњић Град | Петак, 19. мај 2017.

У Полицијској управиМркоњић Град, 19.05.2017. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец април 2017. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Милан Милекић, замјеник начелника Полицијске управе Бранислав Караулац и начелник одјељења криминалистичке полиције ПУ Мркоњић Град Војислав Томић.

Присутнима се обратио начелник ПУ Мркоњић Град, Милан Милекић, који је истакао да је 24.03.2017. године ступио је на снагу Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у МУП Републике Српске на основу којег је Мркоњић Град добио статус Полицијске управе, као основне организационе јединице ван сједишта МУП-а РС у чијем саставу се налазе општине Шипово, Рибник, Језеро, Петровац, Купрес и Источни Дрвар.

Такође, начелник Управе је изложио статистичке показатеље из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја. Истакао је да је на подручју Полицијске управе Мркоњић Град у мјесецу априлу2017. године евидентирано укупно 17кривичних дјела, од којих је 13 општег криминалитета, 2привредног криминалитета и2 кривична дјела из области злоупотреба опојних дрога.

Није било извршених кривичних дјела која би својим посљедицама изазвала веће узнемирење јавности Убистава, Разбојништава, кривичних дјела у вези са отуђењем моторних возила, као ни кривичних дјела против полног интегритета.  Од укупног броја евидентираних кривичних дјела,13 је из области општег криминалитета и расвјетљено је 69,23%, док  је расвијетљеност по непознатом извршиоцу износи 63,64%, навео је начелник Милекић.

Евидентирано је  9 кривичних дјела против имовине од чега 4 крађе, 3 тешке крађе и по једно кривично дјело одузимање туђе ствари и оштећење туђе ствари. Укупно је расвјетљено 66,67% имовинских кривичних дјела. Такође, захваљујући активностима полицијских службеника, откривена су 2 кривична дјела из области неовлашћене производње и промета опојних дрога и 2 кривичних дјела из области привредног криминалитета истакао је начелник Милекић.

Што се тиче области јавног реда и мира, начелник Милекић, је истакао да је у мјесецу априлу 2017. године евидентиранo 7 случајeвa нарушавања јавног реда и мира гдје се огледа смањење за 50% у односу на упоредни период, док није било евидентираних случајева у којима је било нарушавања јавног реда и мира са пет или више лица. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентирано је 10 прекршаја који су санкционисани подношењем 6 захтјева за покретање прекршајног поступка и једног прекршајног налога. Прекршаје је починило 11 лица од којих је један повратник.

Што се тиче показатеља у области безбједности саобраћаја у априлу мјесецу 2017. године евидентирано је 18 саобраћајних незгода и биљеже пад од 33,33% у односу на упоредни период када их је евидентирано 27. У саобраћајним незгодама једно лице је задобило теже тјелесне повреде док је 8 лица лакше повријеђено. Није било саобраћајних незгода са погинулим лицима. Посматрајући упоредни период евидентно је смањење броја настрадалих лица за50%.Захваљујући константним активностима полицијских службеника из саобраћаја је искључено 46 возача од чега 42 због вожње под утицајем алкохола и 4 због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом, закључио је начелник Милекић.