Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе смањена стопа криминалитета, јавни ред и мир и саобраћај на задовољавајућем нивоу

| Градишка | Петак, 19. мај 2017.

У Полицијској управи Градишка, 19.05.2017. године,одржана је прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултата рада за мјесец април 2017. године. Конференцији су  присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Милош Бркић, који је првенствено представио своје непосредне сараднике и то замјеника начелника Полицијске управе Бојан Шкорић, начелника Одјељења криминалистичке полиције Жељко Пузић и начелника Одјељења полиције Дејан Трифковић.

Начелник Бркић истакао је да је новим Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у МУП-с РС, који је ступио на снагу 24.03.2017. године, формирана Полицијска управа Градишка, III категорије која територијално обухвата општину Градишка и општину Србац. Полицијска управа Градишка, као основна организациона јединица, обухвата 8 унутрашњих организационих јединица и то 6 организационих једница у сједишту и 2 организационе јединице ван сједишта. Када су у питању резултати рада за протекли мјесец, Полицијска управа Градишка, биљежи пад евидентираних кривичних дјела за 25,58%, мањи је број нарушавања јавног реда и мира за 23,33%, као и саобраћајних незгода за 26,67%, те се може истаћи да је стање безбједности на задовољавајућем нивоу, и да су у посматраном периоду евидентирана углавном кривична дјела мање друштвене опасности.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Жељко Пузић је истакао да је у мјесецу априлу 2017. године наподручју Полицијске управе Градишка дошло до смањења евидентираних кривичних дјела за 25,58% у односу на упоредни период и евидентираних извршилаца за 44,74%, као и броја поднесених извјештаја надлежном тужилаштву за 22,22%. Од укупно евидентирано 32 кривична дјела, 26 кривичних дјела је из области општег криминалитета што је такође мање  за 31,58% у односу на упоредни период када је евидентирано 38 кривичних дјела. Из области општег криминалитета укупно је ријешено 18 кривичних дјела, а проценат укупне расвјетљености свих кривичних дјела је 75,00%.

У посматраном периоду  пријављено је15 кривичних дјела против имовине, од чега су најбројније ,,Тешке крађе“-8 и ,,Крађе“-3. Укупно је расвијетљено 9 или 60% имовинских кривичних дјела. Запримљена је само 1 пријава о почињеним кривичним дјелима против живота и тијела, и то лака тјелесна повреда, док није било пријављених кривичних дјела ,,Тешка тјелесна повреда“.Није евидентирано ни једно кривично дјело против полног интегритета, а пријављена су 3 самоубистава. Евидентирана су 2 кривична дјела у вези злоупотребе опојних дрога, и 2 лица су лишена слободе, док прекршаја из наведене области није било.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  истакао је  да су укупно евидентирана 23 нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 23,33% у односу на упореди период када је евидентирано 30 нарушавања. Такође, број почињених прекршаја је мањи за 5,13% или у односу 37:39, а који су санкционисани подношењем9 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 19 прекршајних налога. Прекршаје је починило 30 лица, међу којима су4повратника, док није регистрован ни један малољетни починилац. Број нарушавања са 5 и више лица није било.

У посматраном периоду евидентиране су 33 саобраћајне незгоде, у којима је 6 лица задобило тешке тјелесне повреде, а 12 лица лаке тјелесне повреде. Посматрајући упоредни период 2016. године,евидентно је смањење броја настрадалих лица за 10% или у односу 18:20.

Из области безбједности саобраћаја предузето је низ превентивно репресивних активности, којом приликом је из саобраћаја искључено 69 возача, од тога 42 возачаје искључено због вожње под утицајем алкохола, 25 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања праваи из осталих разлога су искључена 2 возача. Такође, из саобраћаја су искључена и 33 возила.

Полицијска управа Градишка започела је са низом превентивних активности поводом организовања предстојећих матурских прослава, како би обиљежавање истих протекло без инцидената. Апелујемо на све матуранте да се суздрже од друштвено неприхватљивог понашања која би могла довести до нарушавања јавног реда и мира, да не конзумирају алкохолна пића и поштују саобраћајне прописе, обзиром да је евидентан све већи број младих возача.

Полицијска управа Градишка још једном подсјећа да је на снагу ступио Закон о измјенама Закона о оружју и муницији, којим је прописано да грађани оружја за личну безбједност имају обавезу да до 30.јуна 2017. године изврше замјену оружних листова чији је рок важења истекао и поднесу захтјев за издавање новог оружног листа, уз испуњеност општих и посебних услова предвиђени Законом.

Начелник Бркић истакао је да ће Полицијска управа Градишка и даље наставити са предузимањем низа активности из своје надлежности у циљу одржавања повољног стања безбједности у наредном периоду.