Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Приједор стабилно и добро

| Приједор | Четвртак, 13. јул 2017.

            Hачелник Полицијске управе Приједор Далибор Иванић одржао је данас редовну конференцију за новинаре на којој су презентовани резултати рада ове Управе за првих шест мјесеци текуће године, те је стање безбједности оцијењено као стабилно и добро.

            За првих шест мјесеци ове године евидентирано је укупно 471 кривично дјело (за 9,6% мање). Расвјетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 71,2%, док укупна расвјетљеност кривичних дјела износи 86,5%. У задње двије године евидентан је пораст процента расвјетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу (2016-68,1%, а 2015-64,4%).

            Из области оштег криминалитета број евидентираних кривичних дјела за првих шест мјесеци износи 380, што је за 58 кривичних дјела или 13,2% мање у односу на прво полугодиште прошле године.

            Што се тиче кривичних дјела против живота и тијела, у овој години евидентирано је укупно 37 кривичних дјела.

            Када су у питању кривична дјела против имовине, евидентирано је укупно 216 кривичних дјела. Кривичних дјела крађе и тешке крађе евидентирано је 165 (230) или 28,3% мање. Област имовинских кривичних дјела биљежи позитиван тренд смањења броја евидентираних кривичних дјела и висок проценат расвјетљености по непознатом извршиоцу, 69%.  

            У току ове године евидентирано је једно кривично дјело разбојништва (5), које је расвјетљено, а расвјетљена су и три разбојништва почињена у претходном периоду, од чега су два расвјетљена од стране Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС.   

            Када су у питању кривична дјела гдје су предмети извршења возила, за првих шест мјесеци ове године отуђено је 7 возила (9). Расвјетљено је и пронађено 6 возила, од чега 2 отуђена у претходном периоду.  

            Од расвјетљених кривичних дјела чији су предмети возила, битно је напоменути да је пронађено возило марке „Mercedes које се налазило на ИНТЕРПОЛ потјерници, вриједности 130.000,00 Еура, док је у јуну мјесецу у Приједору пронађено возило марке Audi вриједности око 30.000,00 КМ које је лажно пријављено да је отуђено у циљу осигураничке преваре у Аустрији.

            Начелник Иванић истакао је да је Полицијска управа Приједор остварила добре резултате када је у питању акција „Плантажа“, у којој је, између осталог, пронађено и одузето 24кг марихуане.

            Из области привредног криминалитета евидентирано је 49 кривичних дјела, којима је причињена материјална штета у износу од 747.000,00 КМ.

            Акција Уплатница“резултирала је подношењем 7 извјештаја против 10 лица, a кривична дјеларасвјетљена у оквиру ове акције односе се на фалсификовање уплатница за уплату накнада приликом регистрације моторних возила, као и на фалсификовање купопродајних уговора и пуномоћи у поступку одјаве и регистрације возила.  

            Досадашњим активностима акције „Tabaccoпронађено и одузето укупно 555,8 кг резаног дувана и 4.987 кутијa различитих врста цигарета, без акцизних маркица.

            Из области јавног реда и мира евидентирана су укупно 274 прекршаја, што је за 28 прекршаја односно 9,3% мање у односу на исти период претходне године. Евидентан је пад броја прекршаја у задње двије године за 76 односно 21,7%. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било. 

            Полицијски службеници ове Управе континуирано спроводе превентивне активности у циљу спречавања инцидената мотивисаних мржњом, а у погледу туристичке сезоне и доласка већег броја грађана из иностранства, спроводе се планске активности превенције и репресије просјачења. У том погледу  на подручју Полицијске управе Приједор од 19. јуна спроводи се акција усмјерена на спречавање свих појавних облика просјачења.

            Када је у питању безбједност саобраћаја у првих шест мјесеци евидентирано је 13.503 прекршаја, док је број саобраћајних незгода у посматраном периоду 374 (380).

            Евидентиране су 3 саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима у којима су погинула три лица (у упоредном периоду 3 незгоде са 6 смртно страдалих  лица).

            Током протеклог периода Полицијска управа Приједор је у континуитету реализовала акције контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу брзине кретања возила и утврђивања алкохолисаности возача, као и контролу мотоцикла, лаких мотоцикла и бицикла.

             Полицијска управа Приједор учествује у акцији Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом „Возите опрезно-љетујте безбрижно“ у оквиру које спроводи појачану контролу учесника у саобраћају у циљу смањења броја саобраћајних незгода и обезбјеђења безбједних услова за вожњу у вријеме годишњих одмора. Тим поводом начелник Далибор Иванић апеловао је на грађане да поштују саобраћајне прописе за безбједну вожњу и да буду крајње толерантни према учесницима у саобраћају, с обзиром да је у току туристичка сезона и да је повећан број како возила тако и пјешака као учесника саобраћаја. Возачима се препоручује да, прије поласка на пут, провјере техничку исправност возила, не конзумирају алкохол пред пут и за вријеме вожње, као и да не возе уморни и болесни.                        

            С обзиром да је почела туристичка сезона и сезона годишњих одмора, у циљу заштитите личне имовине, начелник Далибор Иванић апеловао је на грађане да приликом одласка из својих станова и кућа на дужи временски период, о томе обавјесте комшије или пријатеље, да задуже особе од повјерења да обилазе њихове стамбене објекте у вријеме њиховог одсуства, да новац, накит и друге вриједности не остављају у објектима кућа или станова, као и да кључеве не остављају на мјестима на којима их грађани обично остављају а која су лако доступна извршиоцима кривичних дјела.