Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У току шест мјесеци текуће године остварени добри резултати Полицијске управе

| Источно Сарајво | Понедељак, 17. јул 2017.

На данашњој прес конференцији на којој је презентован извјештај о раду за првих шест мјесеци текуће године, уз оцјену стања безбједности као задовољавајуће, начелник Полицијске управе Српко Косорић је констатовао да је у извјештајном преиоду на подручју које оперативно покрива Полицијска управа регистровано 245 кривичних дјела (10,58% мање него у истом периоду претходне године), надлежним тужилаштвима поднесено је 212 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 227 лица, од чега је 61 лице повратник у извршењу кривичних дјела као и седам малољетних извршилаца.
Начелник сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић истакао је да укупни коефицијент расвјетљености криминалитета на подручју Управе за протеклих шест мјесеци износи 84,19%. Такође, истиче да је највећи број кривичних дјела из области општег криминалитета 180 кривичних дјела, 28 кривичних дјела  из области привредног криминалитета, 16 кривичних дјела угрожавање безбједности саобраћаја, 7 из области кривичног закона БиХ и 4 кривична дјела из области опојних дрога.

Од кривичних дјела са највећим степеном друштвене опасности регистровано је једно кривично дјело „Убиство“, које је расвјетљено и извјештај о почињеном кривичном дјелу предат надлежном тужилаштву.Начелник Поповић посебно је нагласио да полицијски службеници ове Управе и даље остварују врло добре резултете у расвјетљавању кривичних дјела „Разбојништво“ по непознатом извршиоцу, тако је у извјештајним периоду регистровано 12 кривичних дјела „Разбојништво“, а накнадним оперативним радом је расвјетљено девет, битно је напоменути да су расвјетљена три кривична дјела из претходног периода (2010-2014 године) гдје су објекти напада у два случаја биле бензинске пумпе а у трећем случају одузимање уз принуду путничког моторног возила. Извршиоци су приликом извршења стекли противправну имовинску корист у износу већем од 150.000,00 КМ. Значајан резултат постигнут је у расвјетљавању кривичних дјела у вези са опојним дрогама, гдје су у протеклих шест мјесеци полицијски службеници пронашли и одузели 72,87 грама хероина, 5, 71 грам кокаина, 510,01 грам марихуане и друге врсте опојних дрога. Из области привредног криминалитета обрађено је 28 предмета, поднесено 14 извјештаја о починеном кривичном дјели против 24 лица.Евидентирано је и 10 самоубистава, а најчешћи начин извршења је вјешањем, ватреним оружјем и тровањем.
Начелник Косорић је рекао да је у протеклих шест мјесеци регистрована 401 саобраћајна незгода, 20 незгода са теже и 41 са лакше повријеђеним лицима, док саобраћајних незгода са смртном посљедицом није било.
Регистровано је 106 нарушавања јавног реда и мира, што је за 12,4% мање у односу на упоредни период.
Када су у питању превентивне активности Управа спроводи  низ акција првенствено контроле саобраћаја нагласио је начелник Косорић, јер је анализама утврђено да је најчешћи узрок саобраћајних незгода неприлагођена брзина стога је необиљежено цивилно возило укљућено у акцију с циљем појачане контроле саобраћаја.
Из Полицијске управе још једном је упућен апел грађанима да су у току годишњи одмори, те да заједно са полицијом учествују у заштити своје имовине, тако што ће свој новац и вриједан накит повјерити банци или ближој родбини, не остављати отворене балконске прозоре и суштене ролетне, као и кључеве од стана и помоћних објеката на видним уобичајеним мјестима као што су отирачи, саксије са цвијећем и тд. Такође, уколико грађани примјете сумњива лица и возила у близини својих домова, као и пракинг простора о томе одмах обавјестити полицију позивом на бесплатан број 122.