Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Због непоштовања саобраћајних прописа санкционисано 50% контролисаних пјешака и бициклиста

| Приједор | Уторак, 24. октобар 2017.

У циљу повољног стања безбједности у области безбједности саобраћаја на путевима, а имајући у виду да је пред нама период у којем су отежани услови за кретање пјешака и бициклиста због смањене видљивости (магла, краћи дан), што доводи до повећаног степена угрожености ових учесника у саобраћају, Полицијска управа Приједор, у периоду од 10.10. до 31.10.2017.године, проводи појачану контролу прекршаја приликом учествовања у саобраћају пјешака и бициклиста.
Током контроле акценат је на дијелове путних мрежа ван насељених мјеста и у насељеним мјестима гдје је највећа присутност и интензитет саобраћаја ових категорија учесника и у периодима дана када је највећи степен угрожености (јутарњи сати и период од првог сумрака).
Циљ репресивних активности је стварно повећање броја пјешака и бициклиста који поштују саобраћајне прописе, а првенствено оне који се односе на кориштење свјетлоодбојног прслука, учествовања у саобраћају под утицајем алкохола, посједовање прописних уређаја за освјетљавање бицикла и друго.
У досадашњем току ових активности (10-22.10.2017) полицијски службеници ПУ Приједор контролисали су укупно 218 бициклиста и пјешака, од којих је 109 или 50% санкционисано.
Санкционисано је 20 пјешака од којих 10 због неправилног преласка коловоза, седам због некориштења свјетлоодбојног прслука приликом кретања ван насеља у условима смањене видљивости и три због кретања коловозом под утицајем забрањене концентрације алкохола у организму.
Поред тога, санкционисано је 89 бициклиста од којих 73 због некориштења свјетлоодбојног прслука у условима смањене видљивости, 10 због непосједовања уређаја за освјетљавање бицикла и шест због управљања бициклом под утицајем алкохола.
С обзиром на временске услове карактеристичне за ово доба године (магла и киша), који доприносе смањеној видљивости приликом учествовања у саобраћају, Полицијска управа Приједор апелује на све учеснике у саобраћају, посебно на пјешаке и бициклисте, да се придржавају законских прописа који се односе на кретање у саобраћају, да обрате пажњу и користе опрему која је обавезна у условима смањене видљивости, те да не учествују у саобраћају под утицајем алкохола.