Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Полицијска управа Приједор по акцијама „Уговор“, „Уплатница“ и „Zoll“ расвјетлила 42 кривична дјела

| Приједор | Уторак, 14. новемабар 2017.

            Полицијска управа Приједор, континуирано спроводи активности у оквиру одређених акција, успостављених са циљем откривања и расвјетљавања кривичних дјела из области привредног криминалитета, те других незаконитих радњи у вези увоза и регистрације возила.
П
о акцији Уговор, Полицијска управа Приједор, надлежном тужилаштву, поднијела је 7 извјештаја, против 12 лица, за почињених 17 кривичних дјела.
Кривична дјела расвјетљена у оквиру акције су
Неовлаштено бављење одређеним занимањем, Посебни случајеви фалсификовања исправе, Фалсификовање или уништавање службене исправе, Несавјестан рад у служби, Фалсификовање исправе и Навођење на овјеравање неистинитог садржаја. Ова кривична дјела почињена су на начин да су осумњичена лица, бјанко уговоре агенција за препис возила, прибављала за себе или их уступала другим лицима, те су у такве уговоре уписивани нетачни подаци, уговори потписивани од стране неовлаштених лица или су фалсификовани потписи купаца и продаваца, те је таква документација употребљавана у сврху преписа, регистрације или одјаве моторних возила. На исти начин осумњичена лица су фалсификовала и потписе на обрасцима пуномоћи за посредовање при обављању ових послова регистрације, преписа и одјаве моторних возила. Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи око 26.000,00 КМ, колико уједно износи и прибављена противправна имовинска корист.
Акцијом Уплатница, Полицијска управа Приједор, надлежном тужилаштву, поднијела је осам извјештаја, против 11 лица, за почињених 17 кривичних дјела.
Кривична дјела расвјетљена овом акцијом су
Фалсификовање или уништавање службене исправе, Проневјераи Послуга, а почињена су на начин да су осумњичена лица, приликом посредовања при регистрацији моторних возила, од клијената узимали новчане износе за уплате јавних прихода, овјеравали уплатнице као да су уплате реализоване, а потом их користили приликом регистрације моторних возила, док су новац за уплате задржавали за себе. У појединим случајевима, на уплатнице су уписивани мањи износи од износа уплата јавних прихода, тако да су разлику у износу новца добијеног од клијента и уплаћеног износа, осумњичена лица задржавала за себе. На овај начин буџет Републике Српске оштећен је за износ преко 41.000,00 КМ, колико уједно износи и прибављена противправна имовинска корист.
Полицијска управа Приједор, од 2015. године спроводи и акцију кодног назива Zoll, у оквиру које је до сада, надлежном тужилаштву, поднесено осам извјештаја, против осам лица, за исто толико почињених кривичних дјела Недозвољена трговина.
Ова кривична дјела односе се на набављање за продају, продају или посредовање у продаји половних аутомобила или пољопривредних машина, без одобрења за бављење том дјелатности.
Извршењем ових кривичних дјела, до сада је утврђено да износ оствареног промета, продајом возила и пољопривредних машина, прелази 462.000,00 КМ.
Што се тиче откривања незаконитих радњи у погледу увоза и регистрације возила, Полицијска станица Козарска Дубица, ПУ Приједор, у септембру мјесецу ове године, евидентирала је покушај регистрације трактора марке
John Deere
који се налазио на потрагама ИНТЕРПОЛ-а. Потрагу је расписала Р.Њемачка, а вриједност предметног трактора износи 92.500,00 Еура. Полицијски службеници ПУ Приједор, у сарадњи са ИНТЕРПОЛ-ом, предузимају све мјере и радње, у циљу расвјетљавања околности расписивања потраге и утврђивања постојања елемената кривичног дјела извршеног у вези са предметним трактором.