Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Приједор у октобру мјесецу из области привредног криминалитета поднесено шест извјештаја против 12 лица

| Приједор | Уторак, 14. новемабар 2017.

Hачелник Полицијске управе Приједор Далибор Иванић одржао је данас редовну конференцију за новинаре на којој су презентовани резултати рада ове Управе за мјесец октобар, те је стање безбједности оцијењено као стабилно и добро.
У октобру мјесецу ове године евидентирана су укупно 72 кривична дјела. Укупан број евидентираних кривичних дјела, у односу на исти период прошле године, у паду је за 26 дјела или 26,5%.
Расвјетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 63,6%, док укупна расвјетљеност кривичних дјела износи 83,6%. Евидентан је пад процента броја повратника у извршењу кривичних дјела за 48%.
Из области општег криминалитета број евидентираних кривичних дјела у октобру мјесецу износи 55, што је за 30 кривичних дјела или 35% мање у односу на упоредни период прошле године. Проценат расвјетљености кривичних дјела по непознатом извршицу износи 63,6%, а укупна расвјетљеност 78%.
Када су у питању кривична дјела против имовине, евидентирана су укупно 34 кривична дјела (55). Тешких крађа и крађа евидентирано је 26 или за 39,5% мање.
У мјесецу октобру није било евидентираних кривичних дјела разбојништва, нити других дјела чије би извршење изазвало веће узнемирење јавности. Пријављена је једна крађа моторног возила.
У октобру мјесецу, на подручју ПУ Приједор, лишено је слободе једно лице са међународне потјернице (Р. Хрватска) и једно лице по централној потјерници (Основни суд у Зеници и Сарајеву).
Из области привредног криминалитета, у октобру мјесецу, евидентирано је 12 кривичних дјела, којима је причињена материјална штета у износу преко 173.000,00 КМ, док је једним кривичним дјелом недозвољене продаје возила остварен промет преко 92.000,00 КМ. Полицијска управа Приједор, у протеклом мјесецу, надлежном тужилаштву, поднијела је 6 извјештаја, против 12 лица, за почињена кривична дјела привредног криминалитета. Кривична дјела из ове области односе се на одређене нелегалне радње у вези регистрације и преписа моторних возила, у виду фалсификовања пуномоћи и уговора за регистрацију и препис моторних возила, затим на недозвољену продају половних аутомобила, док се један извјештај поднесен против 7 лица, односи на злоупотребе у јавном предузећу шумарства, у погледу фалсификовања службене документације, пропуштања дужног надзора и контроле, те несавјесног рада одговорних лица због неевидентирања уочених неправилности у раду других радника.
Из области злоупотребе опојних дрога, евидентирана су 3 кривична дјела, а када је у питању јавни ред и мир евидентирана су укупно 54 прекршаја. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било.
Из области безбједности саобраћаја, у октобру мјесецу ове године, евидентирано је 3211 прекршаја, а евидентирана је и једна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицем (возач путничког аутомобила). У упоредном периоду прошле године, у саобраћајним незгодама смртно су страдала четири лица.
Из саобраћаја је искључено 216 возача, од чега 176 због управљања под утицајем алкохола и 35 због управљања возилом прије стицања права на управљање.
Начелник Иванић подсјетио је грађане и возаче, да је од 15. новембра, обавезна употреба зимске опреме на путевима, те апеловао на учеснике у саобраћају да се придржавају саобраћајних прописа ради личне безбједности и безбједности других учесника у саобраћају.
Током протеклог мјесеца Полицијска управа Приједор је реализовала регионалну акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу прекршаја приликом учествовања у саобраћају пјешака и бициклиста и републичку акцију појачане контроле брзине кретања возила.
Начелник ПУ Приједор Далибор Иванић, на данашњој конференцији, истакао је да је стање, на подручју Полицијске управе Приједор, веома стабилно и добро, и рекао да ће се и у наредном периоду предузети све мјере и радње у циљу очувања доброг стања безбједности.