Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Обавезно коришћење зимске опреме од 15. новембра

| Фоча | Уторак, 14. новемабар 2017.

Полицијска управа Фоча, подсјећа све возаче, учеснике у саобраћају  да у периоду од  15. новембра текуће до 15. априла наредне године, без обзира на временске услове, сва моторна возила МОРАЈУ ИМАТИ одговарајућу зимску опрему и МОРАЈУ ЈЕ КОРИСТИТИ без обзира на временске услове.
Дакле, под зимском опремом коју треба да имају моторна возила у зимским условима, сматра се
а) За путничка моторна возила и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 кг и немају више од 8 сједишта:
1) зимски пнеуматици на сва четири точка. Зимска гума (пнеуматик) је на свом боку означена сљедећим ознакама: МS, М+S или М&S и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрису планине с три врха, чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање 4 мм.
2) гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја износи минимум 4 мм и у прибору одговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.
б) За моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 кг и аутобусе:
1) зимски пнеуматици на погонским точковима. Зимска гума (пнеуматик) је на свом боку означена сљедећим ознакама: МS, М+S или М&S и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрису планине с три врха, чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање 4 мм, а под зимском опремом за ова возила подразумијева се још и ланци за снијег и приручни алат (лопата, врећа пијеска од 25 до 50 кг),
2) гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја по дубини износи минимум 4 мм и у прибору ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова, а под зимском опремом за ова возила подразумијевају се још и приручни алат (лопата, врећа пијеска од 25 до 50 кг).
Припадници Полицијске управе Фоча  у наредном периоду ће вршити појачану контролу учесника у саобраћају, са акцентом на контролу посједовања зимске опреме. За непосједовање зимске опреме, према Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима Босне и Херцеговине, изриче се новчана казна од 40 КМ и по потреби такво возило се искључује из саобраћаја.
У циљу побољшања стања у области саобраћаја, апелујемо на возаче да поштују законске обавезе у погледу посједовања и коришћења зимске опреме, те да у саобраћају учествују са технички исправним возилом и тако заштите себе, али и друге учеснике у саобраћају.