Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У јануару висок степен расвијетљености кривичних дјела по непознатом починиоцу

| Источно Сарајево | Сриједа, 14. фебруар 2018.

У Полицијској управи Источно Сарајево, 14.02.2018. године одржана је редовна прес конференција о резултатима рада за протекли мјесец текуће године. На конференцији су присуствовали замјеник начелника Полицијске упараве Источно Сарајево Предраг Ћајић, начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић и начелник Сектора полиције Бранимир Шеховац.
Замјеник Ћајић је истакао да је стање безбједности стабилно и задовољавајуће. На подручју Полицијске управе Источно Сарајево у мјесецу јануару 2018. године евидентира су 34 кривична дјела, што је мање за 8,11% него у истом периоду претходне године. Достављено је 30 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном Окружном јавном тужилаштву и пријављено 37 лица, од чега 11 повратника у извршењу и два малољетна извршиоца. Из области општег криминалитета извршен је 26 кривичних дјела, за 10,34% мање у односу на упоредни период када је регистровано 29 кривичних дјела. Од укупно 26 дјела, 17 је извршено од стране непознатог починиоца, а расвијетљено 16 кривичних дјела, тако да је коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу 80%, док је коефицијент укупне расвијетљености 86,21%. Из области организованог криминалитета регистрована су два кривична дјела „Неовлашћена производња и промет опојних дрога“ и поднесено пет захтјева за покретање прекршајног поступка. Укупно је пронађено и одузето око пет килограма опојне дроге. Евидентирано је пет кривичних дјела из области привредног криминалитета, једно кривично дјело из области безбједности јавног саобраћаја, 24 нарушавања јавног реда и мира, као и 82 саобраћајне незгоде. Такође, замјеник Ћајић саопштио је да су полицијски службеници у мјесецу јануару текуће године, на подручју Полицијске управе  Источно Сарајево спроводили појачане мјере и активности поводом протеклих празника,као и да су у току појачане мјере обезбјеђења туристичке сезоне на Јахорини, што стање безбједности чини задовољавајућим, те да у прилог томе иду сви показатељи из области криминалитета и јавног реда и мира на подручју Олимпијског центра.
Начелник Сектора полиције у Управи, Бранимир Шеховац је саопштио да је стање из области јавног реда и мира задовољавајуће. Евидентирано је 24 нарушавања јавног реда и мира, док нарушавања у већем обиму није било. Највећи број прекршаја забиљежен је на подручју ПС Источно Ново Сарајево 11 прекршаја, ПС Пале девет, ПС Рогатица два и ПС Соколац један прекршај. Највећи број извршилаца прекршаја је старости  од 21-30 година 15 извршилаца, од 30 до 40 година 10 извршилаца и преко 40 година 4 лица, док је од 18 до 21 године евидентирано четири лица. Изведено је 11 акција по јавном реду и миру које су полицијски службеници извели самостално и у сарадњи са другим органима,  а сила је на законит начин употријебљена у 31 случају, најчешће због савладавања отпора лица које се лишава слободе, а при томе није било посљедица по лица.
Догодиле су се 82 саобраћајне незгоде, што је за 10,81% више у односу на исти период претходне године када су се догодиле 74 незгоде. Забиљежена је једна незгода са смртно страдалим лицем, једна са тешко повријеђеним лицима и 10 са лакше повријеђеним лицима.
Укупно је регистовано 2.030 прекршаја у саобраћају, поднесено 11 захтјева за покретање прекршајног поступка, а за 1.903 лица си издати прекршајни налози.
Контролисано је 4.787 возача и возила, док је из саобраћаја искључено 63 возача и 35 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола 44 возача, затим због вожње прије стицања законског права на управњање возилом 14 возача, један возач због вожње под утицајем опијата и 4 из осталих разлога.
Регистрована су четири прекршаја из области Закона о оружју и муницији РС, издата четири прекршајна налога и одузете четири кратке цијеви.
Евидентирана су три јавна окупљања у складу са  Законом о јавном окупљању РС.
Број забиљежених случајева насиља у породице је четири од којих један са обиљежјима кривичног дјела а три са обиљежјима прекршаја.
У извјештајном периоду провођене су појачане мјере у циљу одржавања повољног стања безбједности као и безбједне туристичке сезоне у Олимпијском центру Јахорина истако је Шеховац.
Начелник сектора криминалистичке полиције у Управи Небојша Поповић  је истакао да у мјесецу јануару нису евидентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасности и узнемирености грађана.  Од укупног броја регистрованих кривичних дјела 34, највећи број је из области општег криминалитета 26 или 76,47%., гдје се биљеже добри резулатати расвијетљености кривичних дјела по непознатом починиоцу.
Највећи број кривичних дјела је из области општег криманилитета, то јесте највише је извршено кривичних дјела против имовине („Тешке крађе“ и „Крађе“).
Из области привредног криминалитета обрађено је пет кривичних дјела, два кривична дјела „Злоупотреба службеног положаја или овлашћења“, два дјела „Фалсификовање или уништавање службене исправе“ и једно кривично дјело „Проневјера“.
Регистрована су два кривична дјела „Неовлашћена производња и промет опојних дрога“ за која су поднесена два извјештаја о почињеном кривичном дјелу против два лица. Поднесено је пет захтјева за покретање прекршајног поступка и изадта два прекршајна налога.