Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Смањен број кривичних дјела на подручју ПУ Зворник у прва три мјесеца

| Зворник | Петак, 13. април 2018.

У Полицијској управи Зворник, 13.04.2018. године,одржана је редовна конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за протекла три мјесеца текуће године.
Начелник Управе, Горан Абазовић је најприје поздравио присутне новинаре и захвалио се на објективном извјештавању и сарадњи коју има ПУ Зворник са представницима медија. Даље је додао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно изадовољавајуће, те да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник. Такође је истакао да су полицијски службеници ПУ Зворник у протекла три мјесеца спровели одређен број републичких и регионалних акција, као и учествовали у обезбјеђењу јавних скупова и штићених личности који су протекли у миру и без нежељених последица.
У области криминалитета, начелник Одјељења за општи криминалитет, Српко Милошевић,истакао је да је за протекла три мјесеца текуће године, на подручју ПУЗворникевидентирано 176 кривичних дјела, што је за 23,14% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 229 кривичних дјела. Број кривичних дјела општег криминалитета је 151, што је за 22,16% мање у односу на упоредни период. Од тог броја, ријешено је 129 дјела или 78,18%, док је од 72 кривична дјела по непознатом извршиоцу, расвијетљено 50 дјела или 58,14%.Укупан број пријављених лица је 168, од чега је 58 повратника и четири малољетника. Надлежним тужилаштвима поднијета су 163 извјештаја против 168 лица. У извјештајном периоду евидентирано је 81 кривично дјело против имовине, што је за 13,83% мање у односу на упоредни период.
У области злоупотребе опојних дрога, у протекла три мјесеца откривеноје26 случајева злоупотребе опојних дрога што је за 36,84% више у односу на упоредни период, од чега је осам кривичних дјела и 18 прекршаја из ове области.
Начелник Сектора полиције Владан Василић истакао је да је стање у области јавног реда и мира задовољавајуће, имајући у видуда је у токупротекла три мјесеца евидентирано91нарушавање јавног реда и мира, што је за око 10% мање у односу на упоредни период. У тим нарушавањима учествовало је 118 лица, од којих је било25 повратника и три малољетника. У протекла три мјесеца, није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму ( пет и више лица).
Број евидентираних случајева насиља у породици за прва три мјесеца 2018. године је 17, што је знатно мање у односу на упоредни период када су евидентирана 32 оваква случаја.
Начелник Василић је додао да је у прва три мјесеца 2018. године евидентирано130 саобраћајнихнезгода. У тим незгодама, једно лице је смртно страдало док су у упоредном периоду три лица смртно страдала, број незгода у којима су лица задобила тешке тјелесне повреде је 11, док је у упоредном периоду евидентирано 15 оваквих незгода, а број незгода у којима су учесници задобили лакше тјелесне повреде је на приближно истом нивоу као прошле године.
Из саобраћаја су искључена 83 возила, док је број возача који су искључени 331, од чега је 256 возача искључено због вожње под утицајем алкохола.
На крају, начелник Василић је још једном апеловао на све грађане да поштују саобраћајне прописе, како би своју безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.
Начелник Абазовић је додао да ћеи у наредном периоду, приоритет у раду Полицијске управе Зворник бити на превентивном дјеловању с циљем спречавања кривичних дјела тероризма и насилничког екстремизма као и других облика организованог и тешког криминалитета. Такође, ПУ Зворник ће предузети све законом прописане мјере и радње, те појачати присуство полицијских службеника на терену, као адекватан одговор на повећан број илегалних прелазака државне границе од стране миграната, у сарадњи са припадницима Граничне полиције БиХ и Службе за послове са страницма, са циљем наставка повољног безбједносног амбијента у наредном периоду и том приликом је позвао грађане на узајамну сарадњу и пружање безбједносно интересантних и корисних информација, по којима полиција у оквиру својих надлежности и поступа, како би унаприједили постојеће повјерење између грађана и полиције.