Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Проневјером новца осигуравајућег друштва оштећен буџет Републике Српске за износ од 146.758,85 КМ

| Приједор | Понедељак, 30. април 2018.

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор,у наставку акције кодног назива „Уплатница“, Окружном јавном тужилаштву Приједор, поднијели су извјештај против лица Н.Ђ.(1979) и Р.Ђ.(1964) из Оштре Луке, због постојања основа сумње да су починили кривична дјела „Проневјера“, „Фалсификовање или уништавање службене исправе“ и „Несавјестан рад у служби“.
Криминалистичком обрадом утврђено је да је осумњичено лице Н.Ђ.у временском периоду од 01.01.2015. до 31.12.2016. године, запослено у осигуравајућем друштву у Оштрој Луци, противправно присвојило новац повјерен у раду, на начин да је од осигураника узимало новац за уплату накнада за регистрацију моторних возила, овјеравало уплатнице жигом потврђујући да су исте реализоване, те новац задржавало за себе, неуплаћујући га на рачун буџета Републике Српске. На овај начин осумњичено лице је починило кривична дјела ''Проневјера'' и ''Фалсификовање или уништавање службене исправе'', оштетивши буџет Републике Српске за износ од 146.758,85 КМ, уједно прибављајући противправну имовинску корист у истом износу.
Осумњичено лице Р.Ђ. је као одговорно лице предузећа за вршење техничког прегледа возила омогућило осумњиченом лицу Н.Ђ. извршење кривичних дјела дајући на употребу предметни жиг, чиме је починило кривично дјело „Несавјестан рад у служби“.
У претходном периоду, против напријед наведених лица, а током реализације акције „Уплатница“, полицијски службеници Полицијске управе Приједор, Окружном јавном тужилаштву Приједор, такође су поднијели два извјештаја за почињена иста кривична дјела, у којима је утврђено да су буџет Републике Српске оштетили за износ од 79.909,09 КМ. Укупна материјална штета а уједно и остварена противправна имовинска корист, настала извршењем свих кривичних дјела износи 226.667,94 КМ.