Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Бања Лука задовољавајуће

| Бања Лука | Понедељак, 30. април 2018.

У Полицијској управиБања Лука, 30.04.2018. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за временски период јануар-март 2018. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Жељко Спасојевић, начелник Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Дарко Новковић и начелник Сектора полиције - ПУ Бања Лука Раденко Стакић.
Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука, Жељко Спасојевић, који је укратко изложионајзначајније статистичке показатеље из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја закључивши да је стање на подручју Полицијске управе Бања Лука задовољавајуће.
Начелник Спасојевић је навео да су на подручју Полицијске управе Бања Лука у првом тромјесечју 2018. године евидентирана 553 кривична дјела, што је мање за 25,4% у односу на 2017. годину кадa је било евидентирано 741 кривично дјело.Укупно је ријешено 481 кривично дјело или 83,5%, што је више у односу на упоредни период када је ријешеност износила 76%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 166 кривичних дјела или 63,6%, што је више у односу на упоредни период када је расвијетљеност износила 57,8%, истакао је начелник Спасојевић.
Из области општег криминалитета евидентирано је 448 кривичних дјела, што је за 26,1% мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 606 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 81,7% што је више за 10% у односу на упоредни период. Значајно је смањење „Тешких крађа“ за 51,2% Изнуда за  за 80%  као и кривичних дјела у вези са отуђењем моторних возила којих је мање за 28,6%. Број кривичних дјела „Разбојништво“ је остао на упоредном нивоу (6), навео је начелник Спасојевић.
Пријављено је 28 кривичних дјела против живота и тијела од којих су најбројнија кривична дјела„тјелесне повреде“, а расвијетљеност ових кривичних дјела је 96,6%.
Евидентиран је већи број случајева злоупотребе опојних дрога за 7,5%, што је резултат рада полицијских службеника на откривању и процесуирању извршилаца кривичних дјела и прекршаја из ове области. У овој области откривено је 9 кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено 9 извјештаја којима је обухваћено 16 осумњичених лица. Поднесена су 34 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузето је око 10,8 кг марихуане, 215 стабљика индијске конопље, око 15,8 грама кокаина, око 170 грама амфетамина  и више комада друге синтетичке дроге. Из области привредног криминалитета откривено је 59 кривичних дјела, поднесено је 36 извјештаја против 38 лица, а извршењем ових дјела причињена је укупна материјална штета у износу  од 663.000,00КМ, навео је начелник Спасојевић.
Едивентирана су 263 случаја нарушавања јавног реда и мира, што је за 35,5 % више у односу на упоредни период када су била евидентирана 194 случаја, док је укупан број прекршаја већи за 25,6% у односу на  упоредни период 2017. године.  Евидентирано повећање је резултат активности полицијских службеника на откривању и санкционисању прекршаја. Углавном се ради о  прекршајима као што су туче и физички напад, вријеђање и ометање државних органа у вршењу јавних функција, док је евидентиран један случај нарушавања јавног реда и мира у којем је учествовало пет или више лица, саопштио је начелник Спасојевић.
Евидентирано је 835 саобраћајних незгода што је више за 10,8% у односу на упоредни период када су евидентиране 753 саобраћајне незгоде. У овим саобраћајним незгодама смртно је страдало 9 лица док је у упоредном периоду страдало 5 лица, 32 лица су тешко повријеђена, док је у упоредном периоду 28 лица тешко повријеђена,  а  лакше је повријеђено 185 лица, док су у упоредном периоду лакше повријеђена 142 лица, навео је начленик Спасојевић.
Током три мјесеца текуће године, реализовано је седам акција из области криминалитета, 16 акција по јавном реду и миру и безбједности саобраћаја, успјешно је обезбијеђено 80 јавних окупљања и 194 спортскe
приредбе, закључио је начелник Спасојевић. 
Такође, начелник Спасојевић је одговорио да су поједини догађаји, познати јавности, оптеретили безбједносну проблематику на подручју града Бање Луке, те да уз пуно уважавање тих безбједносних догађаја и упркос њиховом негативном утицају на субјективни осјећај безбједности грађана цијени да је стање безбједности на подручју града Бање Луке задовољавајуће. У прилог у томе говори и чињеница да је у посљедњих пет година евидентан константни пад броја извршених кривичних дјела уз истовремени пораст расвијетљености кривичних дјела од стране полиције. Смањен је број евидентираних кривичних дјела на подручју града Бање Луке за 26,1%, а стање у области саобраћаја је погоршано на нивоу свеукупног повећања, с тим да су на подручју града смртно страдала два лица што је на упоредном нивоу у односу на прошлу годину, а  остало повећање броја смртно страдалих лица односи се на подручја које су у надлежности Полицијске станице Лакташи и Полицијске станице Прњавор.