Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Демант ПУ Добој

| Добој | Четвртак, 10. мај 2018.

Ради тачног и објективног информисања јавности, Полицијска управа Добој указује на  изношење лажних оптужби појединаца и медија у погледу поступања полицијских службеника Полицијске станице Теслић, у случају наношења тешких тјелесних повреда Богдану Ракићу из Теслића.
Подсјећамо, Полицијској станици Теслић, 02.11.2016. године, из Службе хитне помоћи Дома здравља Теслић, пријављено је да се у наведену установу јавило лице Богдан Ракић у пратњи своје мајке Роберте Гланцер, те да  исти има повреде у предјелу главе и екстремитета. Полицијски службеници Полицијске станице Теслић одмах су поступили по пријави, након чега су предузевши низ оперативних истражних мјера и радњи у циљу утврђивања свих околности настанка повреда код наведеног лица, утврдили да су Богдану Ракићу повреде нанијели Армин Јашаревић и Бранко Јурић, обојица  из Теслића. Полицијска станица Теслић је 14.11.2016. године, против Армина Јашаревића и Бранка Јурића, Окружном јавном тужилаштву Добој доставила ивјештај о извршеном кривичном дјелу „Тешка тјелесна повреда“ и кривичном дјелу „Злостављање, мучење и друго нељудско и понижавајуће поступање“. Истог дана именованим лицима од стране Основног суда Теслић, а на образложени приједлог Окружног јавног тужилаштва Добој, одређен притвор. Правоснажном пресудом Окружног суда Добој, Армин Јашаревић и Бранко Јурић су осуђени на казне затвора у трајању од по четири године и шест мјесеци затвора, а због извршених наведених кривичних дјела на штету Богдана Ракића. Јашаревић се тренутно налази на издржавању казне у Казнено поправном заводу Бања Лука, док се Бранко Јурић налази у бјекству, због чега је за истим  расписана међународна потјерница.
Што се тиче навода да лица Армин Јашаревић и Бранко Јурић нису процесуирани јер је све сакривено у ладицама Полицијске станице Теслић, наводимо да је Полицијска станица Теслић, у току 2016. године, против Армина Јашаревића, Окружном јавном тужилаштву Добој подинијела три извјештаја о извршеним кривичним дјелима „Омогућавање уживања опојних дрога“, „Тешка крађа“ и „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“, те је такође, током 2016. године, против Бранка Јурића ОЈТ Добој поднијела два извјештаја о извршеним кривичним дјелима „Тешка крађа“ и „Разбојништво“, док је током 2017. године, против Бранка Јурића ОЈТ Добој поднијела извјештај о извршеном кривичном дјелу „Учествовање у тучи“. Полицијски службеници Полицијске станице Теслић су такође против наведених лица Основном суду Теслић  поднијели више захтјева за покретање прекршајног поступка, те су истим издали више прекршајних налога за почињене прекршаје.
Везано за наводе да је Богдан Ракић лажно осумњичен за пљачку пекаре наводимо сљедеће: Полицијској станици Теслић, 13.10.2016. године, пријављено је да је маскирано лице уз пријетњу употребе скалпела, од раднице пекотеке „Јовановић“ у Теслићу, отуђило новац, након чега се удаљило у непознатом правцу.  Предузимајући мјере и радње на расвјетљавању наведеног кривичног дјела, полицијски службеници су, под надзором дежурног тужиоца Окружног јавног тужилаштва Добој, дошли до сазнања да се у везу са извршењем овог кривичног дјела може довести Богдан Ракић, који је 14.10.2016. године, током криминалистичке обраде у потпуности признао извршење наведеног кривичног дјела. Против Богдана Ракића је, 29.11.2016. године, Окружном јавном тужилаштву Добој достављен извјештај о извршеном кривичном дјелу „Тешка крађа“. Током вршења криминалитичке обраде, од именованог лица је у складу са чланом 130. Закона о кривичном поступку Републике Српске, изузета гардероба коју је исти носио у вријеме извршења кривичног дјела, а која је у складу са упутством дежурног тужиоца ОЈТ Добој депонована у службеним просторијама Полицијске станице Теслић, до завршетка поступка. Битно је напоменути да су полицијски службеници Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Добој, током 2017. године, у складу са упутством поступајућег тужиоца, у конкретном предмету предузели мјере и радње приликом чега су потврдили наводе извјештаја Полицијске станице Теслић, односно да је Богдан Ракић извршио наведено кривично дјело.
Полицијска управа Добој неће дозволити да нетачни наводи утичу на рад полицијских службеника, те ће исти као и до сада, послове из своје надлежности обављати на професионалан начин и у складу са законима Републике Српске.
Полицијски службеници Полицијске управе Добој предузимају све потребне мјере и радње у циљу очувања повољног стања безбједности на подручју ове Управе.