Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

У априлу висок степен расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу

| Добој | Уторак, 15. мај 2018.

На редовној конференцији за новинаре која је данас 15.05.2018. године,  одржана у Полицијској управи Добој, начелник Дмитар Врачар оцијенио је да је стањебезбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Добој задовољавајуће.
У априлу 2018. године евидентиранo je укупно 85  кривичних дјела општег криминалитета, разријешено је укупно 68 кривичних дјела, од чега су три кривична дјела из претходног периода. Коефицијент укупне развијетљености износи 77,3%. У 78,8% случајева кривична дјела су извршена од стране непознатих лица. Расвијетљеност кривичних дјела учињених по непознатом извршиоцу износи 71,4%.
Током мјесеца априла евидентирано је 61 кривично дјело против имовине, односно 71,8% у односу на укупан број извршених кривичних дјела. Расвијетљено је 70,3% извршених кривичних дјела, односно  19,4% више у односу на исти мјесец претходне године.
Надлежном  тужилаштву  поднесен је укупно 71 извјештај о извршеним кривичним дјелима против 71 лица.  Од  тога,  23 лица  су повратници у извршењу  кривичног  дјела,   док је седам малољетних лица евидентирано као извршиоци кривичних дјела.
У посматраном периоду није било евидентираних отуђења моторних возила.
Током мјесеца априла одузете су сљедеће количине опојних дрога: 4,263 грама марихуане, 42 грама амфетамина, 38 сјеменки канабиса и 29 комада екстазија.
Полицијска управа Добој самостално и у сарадњи са Управом криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске расвијетлила је 24 кривична дјела привредног криминалитета. Надлежном тужилаштву поднесено је шест извјештаја против 23 лица. Овим кривичним дјелима причињена укупна материјална штета као и остварена противправна имовинска корист износи око 3.874.00,00 КМ.
У мјесецу априлу евидентирано је 41 нарушавање јавног реда и мира, односно 29,3% мање у односу на исти мјесец претходне године. Због нарушавања јавног реда и мира лишена су слободе два лица.
У области безбједности саобраћаја евидентирано је 113 саобраћајних незгода у којима је седам лица задобила теже а 35 лица лакше тјелесне повреде. У наведеном периоду евидентирана је једна саобраћајна незгода са смртном посљедицом у којој је смртно страдало једно лице.  Због управљања возилом под дејством алкохола лишено је слободе задржавањем 35 лица која су у саобраћају затечена у вршењу прекршаја под дејством алкохола.
Евидентирано је 5 случајева насиља у породици или породичној заједници (три кривична дјела и два  прекршаја). 
У мјесецу априлу евидетирана су три самоубиства.
На крају, начелник Полицијске управе Добој Дмитар Врачар нагласио је да на подручју наше Управе примљено 18 припаравника, који ће као кадети XIX класе Полицијске академије Бања Лука, своје стручно оспособљавање - приправнички рад обављати у нашим организационим јединицама, те им је овом приликом пожелио много успјеха у обављању полицијских послова и задатака. Кадетима су одређени ментори полицајци и ментори координатори, који ће пратити и координисати њихов рад приликом реализације стручног оспособљавања.