Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Висок коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу на подручју Полицијске управе Источно Сарајево

| Источно Сарајево | Уторак, 12. јун 2018.


У Полицијској управи Источно Сарајево, 12.06.2018. године одржана је редовна прес конференција о резултатима рада за мјесец мај текуће године. На конференцији су присуствовали замјеник начелника Полицијске управе Предраг Ћајић, начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић и инспектор Сектора полиције Мирољуб Орашанин.

Замјеник Ћајић је истакао да је у протеклом мјесецу евидентирано 40 кривичних дјела, поднесено 32 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 54 лица, од којих је 17 повратника у извршењу и један малољетни извршилац. Од укупног броја кривичних дјела, 15 кривичних дјела (из области општег криминалитета и једно кривично дјело из области КЗ БиХ) је по непознатом извшиоцу, а од чега 12 кривичних дјела је  расвијетљено, тако да за укупан број кривичних дјела коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу износи 80%, а коефицијент укупне расвијетљености износи 92,5%.

Такође, замјеник је нагласио да су у мјесецу мају расвијетљена два кривична дјела „Разбојништво“ која су извршена у ТЦ „Тропик“, гдје су лишена слободе четири лица и уз извјештај о почињеном кривичном дјелу предата надлежном тужилаштву, као и разбојништво над радницима бензинске пумпе “Нешковић“, гдје су лишена слободе три лица.

На подручју ПУ Источно Сарајево, као и других Полицијских управа, спроведена је акције кодног назива „Требевић“, коју су реализовали припадници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске и ПУ Источно Сарајево, под надзором окружног тужилаштва источно Сарајево, у којој је лишено слободе више лица и одузета већа количина дроге.

Замјеник Ћајић је нагласио да је у току и реализација акције кодног назива „Силва“, коју припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а РС и ПУ Источно Сарајево спроводе под надзором Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево, а у вези са кривичним дјелима на штету ЈПШ „Шуме Републике Српске“.

У протеклом мјесецу извршено је кривично дјело „Тешко убиство“, а истрагу уз надзор Републичког тужилаштва РС спроводи Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС и полицијски службеници ПУ Источно Сарајево.

Инспектор Орашанин  је истакао да су у мају евидентирана 22 нарушавања јавног реда и мира, док нарушавања у већем обиму није било. Прекрашаји су санкционисани подношењем 12 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручивањем 10 прекршајних налога. Најчешћи прекршаји у структури су туча и физички напад (14 прекршаја), свађа, вика, вриска и непристојно понашање ( седам прекршаја), пријатња (пет прекршаја) и други.

Догодило се 74 саобраћајних незгода, од којих ниједна за посљедицу није имала смртно страдала лица док су регистроване двије саобраћајне незгоде са тешким тјелесним повредама лица и десет са лакшим повредама.

Контролисано је 6.059 учесника у саобраћају, регистровано 2.259 прекршаја, док је из саобраћаја искључен 62 возача и 23 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 41 сличају.

Регистрован је један прекршај из области Закона о оружју и муницији РС и  забиљежено четири случаја насиља у породици са обиљежијима прекршаја.

 Полицијски службеници Управе извели су 12 акција из области јавног реда и мира, пет самостало и седам у сарадњи са другим надлежним институцијама.

 

Начелник Поповић истакао је да је у извјештајном периоду од укупно 40 кривичних дјела навећи број је из области општег криминалитета 32 кривична дјела или 80 %,  затим пет кривичних дјела која се односе на привредни криминалитет, два кривична дјело из области злоупотребе опојних дрога и једно кривично дјело из КЗ БиХ.

Из области привредног криминалитета обрађено је пет кривичних дјела, три кривична дјела „Обмана при добијању кредита или других погодности“, једно кривично дјело „Фалсификовање или уништавање службене исправе“ и једно кривично дјело „Проневјера“.

Регистрована су два кривична дјела „Неовлашћена производња и промет опојних дрога“, за која су поднесена два извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 12 лица. Поднесена су три захтјева за покретање прекршајног поступка и издат  један прекршајни налог.

            Достављен је један извјештај о почи    њеном кривичном дјелу „Кријумчарење људи“ из КЗ БиХ, против једног лица, додао је Поповић.