Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Градишка расвијетљеност кривичних дјела већа од 75%

| Градишка | Петак, 22. јун 2018.


У Полицијској управи Градишка, 22.06.2018. године,одржана је прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултата рада за мјесец мај 2018. године. Конференцији су  присуствовали  начелник Полицијске управе Градишка Милош Бркић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Жељко Пузић и инспектор из Одјељења полиције Горан Милановић.
Начелник Бркић је истакаода је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка за протекли мјесец, односно мјесец мај 2018. године, забиљежен пад евидентираних кривичних дјела за 44,4%, док је број нарушавања јавног реда и мира већи  за 50%, а већи је и број евидентираних саобраћајних незгода за 57,6%. Анализирајући статистичке показатеље по свим сегментима, и обзиром да  нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, а евидентирана је једна саобраћајна незгоде са смртно страдалим лицем, стање безбједности за протекли мјесец можемо оцијенити као задовољавајуће.
Начелник Одјељења криминалистичке полиције Жељко Пузић истакао је да јеу мјесецу мају 2018. године на подручју Полицијске управе Градишка дошло до смањења евидентираних кривичних дјела за 44,4% у односу на упоредни период или у односу 20:36. Од укупно евидентирано 20 кривичних дјела, 16 кривичних дјела је из области општег криминалитета, 3 кривична дјела против безбједности саобраћаја и 1 кривично дјела из области злоупотреба опојних дрога. Проценат укупне расвијетљености свих кривичних дјела је 77,3%, док је расвијетљеност кривичних дјела по НН 70,6%.
Од укупно евидентиранo 16 кривичних дјела општег криминалитета, расвијетљено је 13 кривичних дјела или 72,2%. У посматраном периоду  пријављено је12кривичних дјела против имовине, и смањен је број евидентираних криивчних дјела против имовине у односу на исти период претходне године за 7,7%.
Инспектор из Одјељења полиције Горан Милановић истакао је да је у извјештајном периодуевидентирано 21 нарушавање јавног реда и мира, што је више за 50% у односу на упоредни период када је евидентирано 14 нарушавања, већи  је и број почињених прекршаја за 33,3% или у односу 24:18.
У посматраном периоду евидентиране су 52 саобраћајне незгоде, што је  више за 57,6% у односу на упоредни период када су евидентиране 33 саобраћајне незгоде. Од укупно евидентиране 52 саобраћајне незгоде, 13 саобраћајних незгода је са посљедицама по лица (1 са смртно страдалим лицем, 3 са тешко повријеђеним, а 9 са лакше повријеђеним лицима) и 39 саобраћајних незгода је са материјалном штетом.
Из саобраћаја су искључен 51 возач, од тога 36 возачаје искључено због вожње под утицајем алкохола, а 15 возача је искључено због управљања моторним возиломприје стицања права. Такође, из саобраћаја су искључена и 53 возила.
Начелник Пузић је истакао, обзиром да нам предстоји сезона годишњих одмора и туристичка сезона када се очекује већи прилив грађана и скупова, Полицијска управа Градишка ће сходно томе предузети низ појачаних мјера и активности како у области криминалитета, тако и у области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја (заштита имовине приликом одласка на годишње одморе, заштита имовине лица која  годишње одморе проводе на подручју наше Управе, спречавања нарушавања ЈРиМ, појачане контроле и акције по саобраћају и сл), а све са циљем повећања степена безбјдности.
Инспектор Милановић је истакао да на је подручју ПУ Градишка од почетка 2018. године евидентирано 16 миграната, а у мјесецу мају евидентирана су 4 мигранта. Што се тиче мигрантске кризе и њене манифестације на подручју ове Управе може се констатовати да је због карактеристике подручја Управе и природе границе иста присутна али у мањем облику. Полицијски службеници предузимају низ превентивних и оперативних мјера и радњи како би се ова појава држала под контролом,  те овом приликом апелујемо грађанима да у случају запажања сумњивих лица која упућују на мигранте о томе одмах обавијесте ову Управу лично или бесплатним позивом на број телефона ,,122“.