Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Зајeдничким активностима заштитимо имовину у сезони годишњих одмора

| Бања Лука | Четвртак, 28. јун 2018.

Полицијска управаБања Лука апелује на грађане да у сезони годишњих одмора предузму  одговарајуће мјере како би умањили ризик од ситуација у којима би криминогена лица, користећи непажњу и одсуство, отуђила или угорозила њихову имовину.
Полицијска управа Бања Лука савјетује да уколико знате да су вам комшије одсутне, а у њиховом стану чујете изненадну буку, позовете полицију на бесплатан број телефона „122“ јер ћете тиме помоћи полицијским службеницима да одмах изађу на лице мјеста и евентуално затекну извршиоца на дјелу. Не морате се представљати, позив може да буде анониман.
Такође, савјетујемо грађане, да у вријеме годишњих одмора и у дане викенда када нису у свом стану или кући, предузму одређене мјере и буду обазриви. Ако излазе на кратко из стана, увјек закључавају улазна врата својих домова, не остављају отворене прозоре или балконска врата, јер криминогена лица вјешто користе такве прилике, неопажено улазе у стан и за веома кратко вријеме односе новац, златни накит и друге погодне предмете.  Препоручујемо такође да не спуштају ролетне на прозорима до краја, јер потенцијални извршиоци и то прате. Ако примјете да су ролетне спуштене пар дана, одмах ће закључити да у стану нема никога.
Не остављају кључеве испод отирача, у папучама, саскијама за цвијеће и слично јер криминалци знају за скривање кључа на тим мјестима. Такође не остављају кључеве у возилима, без обзира колико кратко напуштају возило.
Уколико путују на годишњи одмор, обавјесте о томе комшије, они ће обратити више пажње на ваш стан или кућу, а златни накит повјере ближој родбини на чување.  
Поштовани грађани, спречавање криминала је одговорност свих и зато уочавајте кретање сумњивих непознатих лица у близини вашег стана, куће и паркиралишта и у случају да вам је нешто сумњиво, одмах обавјестите полицију, како би правовремено спријечили извршење кривичног дјела или затекли извршиоца на лицу мјеста.