Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Након анализе стање бебједности на подручју ПУ Требиње оцјењено као „задовољавајуће“

| Требиње | Уторак, 10. јул 2018.

 

Полицијска управа Требиње је данас, 10. јула 2018. године, одржала редовну конферецнију за медије на којој су представљени резултати рада Полицијске управе Требиње за прву половину 2018. године са упоредним показатељима из 2017. године.

Начелник ПУ Требиње, Жарко Лакета је истакао: „На почетку бих рекао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Требиње за шест мјесеци 2018. године, оцјењено као „задовољавајуће“, као и да су резултати у свим областима рада на добром нивоу. Једино је дошло до благог погоршања када је у питању безбједност саобраћаја. Оно што бих истакао је чињеница да је дошло до смањења број евидентираних кривичних дјела из области имовинског криминалитета, те да је број кривичних дјела „Крађа“ и „Тешка крађа“ мањи у односу на исти период 2017. године. Такође, је укупа материјална штета која је настала извршењем кривичних дјела имовинског криминалитета мања за око 68% у односу на упоредни период.“

Начелник Сектора полиције ПУ Требиње, Синиша Лакета је кроз своје излагање изнио податке о броју евидентираних нарушавања јавног реда и мира, као и броју евидентираних саобраћајних незгода. За шест мјесеци 2018. године укупно је евидентирано 117 случајеванарушавања јавног реда и мира и 164прекршаја. За исти период евидентирано је 200 саобраћајних незгода, од којих су 153 за посљедицу имале материјалну штету, 20 тешко повријеђена, 22 лакше повријеђена лица као и пет са погинулим лицима.

Када су у питању подаци из области спрјечавања и откривања кривичних дјела, податке је изнио начелник Сектора криминалистичке полиције, Бојан Дабић. Начелник је истакао: „Укупан број евидентирнаих кривичних дјела 169, што је мање за 12 у односу на  упоредни период. Од укупног броја кривичних дјела на Општи криминалитет се односе 123 кривична дјела (мање за 27), на Привредни криминалитет 29 (више за 93,3%), на Злоупотребу опојних дрога осам (мање за трикривична дјела) и на безбједност јавног саобраћаја девет кривичних дјела. Од укупног броја по познатом учиниоцу пријављено је 120 кривичних дјеладок је по непознатом починиоцу пријављено 49.Расвијетљено је 37 и то изтекућег периода 33 и из претходних година четири кривична дјела. Надлежним тужилаштвима поднесено је 148 извјештаја против 164 лица од којих је 155 мушког пола и девет женског пола. Од укупно пријављена 164 лица њих 52 су повратници и 11 малољетници.