Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка за мјесец јул 2018. године

| Градишка | Сриједа, 08. август 2018.

У Полицијској управи Градишка, 08.08.2018. године, одржана је прес конференција за новинаре, на којој су презентовани резултата рада за мјесец јул 2018. године. Конференцији су  присуствовали  начелник Полицијске управе Градишка Милош Бркић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

Начелник Бркић је истакао да је, анализирајући статистичке показатеље по свим сегментима на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка за протекли мјесец, стање безбједности можемо оцијенити као задовољавајуће, јер је забиљежен пад евидентираних кривичних дјела за 15,2%, као и број нарушавања јавног реда и мира за 25%,  док је број евидентираних саобраћајних незгода у благом порасту за 11,1%. Нису евидентирана нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, а евидентирана је једна саобраћајна незгоде са смртно страдалим лицем, као и једно кривично дјело „Тешко убиство.

Начелник је истакао да је дошло до смањења евидентираних кривичних дјела за 15,2% у односу на упоредни период или у односу 28:33. Од укупно евидентирано 28 кривичних дјела, 25 кривичних дјела је из области општег криминалитета и три кривична дјела из области привредног криминалитета.

Проценат укупне расвијетљености свих кривичних дјела је 85,7%, док је расвијетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу 63,6%.

Од укупно евидентираних 25 кривичних дјела општег криминалитета, расвијетљено је 21 кривично дјело или 84%.

У посматраном периоду  пријављено је 15 кривичних дјела против имовине, од којих је расвијетљено 11 кривичних дјела, а смањен је и број евидентираних кривичних дјела против имовине у односу на исти период претходне године за 25% или за пет кривичних дјела. Број евидентираних тешких крађа је такође у паду за 28.6% или у односу 5:7.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић је истакао да је у извјештајном периоду евидентирано 12 нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 25% у односу на упоредни период када је евидентирано 16 нарушавања, мањи  је и број почињених прекршаја за 12,5% или у односу 12:18.  

У посматраном периоду евидентирано је 50 саобраћајих незгода, што је  више за 11,1% у односу на упоредни период када је евидентирано 45 саобраћајних незгода. Од укупно евидентираних 50 саобраћајних незгода, 11 саобраћајних незгода је са посљедицама по лица (једна са смртно страдалим лицем, двије са тешко повријеђеним, а осам са лакше повријеђеним лицима) и 39 саобраћајних незгода је са материјалном штетом.

Из саобраћаја су искључена 63 возача, од тога 44 возача су искључена због вожње под утицајем алкохола,  17 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права и два возача су искључена због осталих разлога. Такође, из саобраћаја су искључена и 32 возила.