Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Бања Лука стање безбједности у мјесецу јулу задовољавајуће

| Бања Лука | Четвртак, 09. август 2018.

 

У Полицијској управиБања Лука,09.08.2018. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јул 2018. године. На конференцији су присуствовали замјеник начелника ПУ Бања Лука Душко Пена, начелник Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Дарко Новковић и замјеник начелник Сектора полиције - ПУ Бања Лука Милорад Вукобрат.

Уводним излагањем присутнима се обратио замјеник начелника ПУ Бања Лука, Душко Пена, који је укратко изложионајзначајније статистичке показатеље из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја закључивши да је стање на подручју Полицијске управе Бања Лука задовољавајуће.

На подручју Полицијске управе Бања Лука у мјесецу јулу 2018. године евидентирано је 165кривичних дјела што је мање за 11,3% у односу на упоредни период 2017. године кадa је било евидентирано 186 кривичних дјела, док је укупна ријешено 79%свихкривичних дјела.

Из области општег криминалитета евидентирано је 148 кривичних дјела, исто као и у упоредном периоду 2017. године, а ријешеност ових кривичних дјела износи 76,7%. Пријављено је девет кривичних дјела против живота и тијела од којих су најбројније „тјелесне повреде“ а расвјетљеност ових кривичних дјела је 100%. Евидентирано је по једно кривично дјело „убиство“ и „убиство у покушају“ која су расвјетљена, док у посматраном периоду није било евидентираних кривичних дјела „разбојништава“ и значајно је смањење кривичних дјела „крађа“ за 34,1%, истакао је замјеник Пена.

Замјеник је затим навео да је у области злоупотребе опојних дрога откривено 5 кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено 5 извјештаја којима је обухваћено 6 осумњичених лица. Поднесено је 10 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина опојне дроге.

Евидентирана су 84 случаја нарушавања јавног реда и мира, што је за 8,7 % мање у односу на упоредни период када су била евидентирана 92 случаја,  док је укупан број прекршаја мањи за 10%, у односу на упоредни период 2017. године. Није било евидентирано нарушавања јавног реда и мира са пет или више лица, истакао је замјеник Пена.

 Замјеник је навео да је евидентирано 336 саобраћајних незгода што је мање за 6,1% у односу на упоредни период када је било евидентирано 358 саобраћајних незгода. У овим саобраћајним незгодама пет лице је смртно страдало, док је у упоредном периоду смртно страдало једно лице, 8 лица је тешко повријеђено, мање за 46,7%,  у односу на упоредни период када је 15 лица тешко повријеђено, а  лакше је повријеђено 81 лице, више за 1,3%,  у односу на упоредни период када је лакше повријеђено 80 лица.

Успјешно су обезбјеђена 74 јавна окупљања и 30 спортских приредби, закључио је замјеник Пена.

По завршетку излагања замјеника начелника Полицијске управе Бања Лука, присутнима се обратио начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић те их упознао са резултатима оперативне акције „Снимач“ која је окончана у мјесецу августу 2018. године, а која је резултирала идентификацијом извршиоца више кривичних дјела из области имовинских деликата извршених на подручју Града Бања Лука.