Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Зворник у мјесецу августу стање безбједности стабилно и задовољавајуће

| Зворник | Петак, 14. септембар 2018.


У Полицијској управи Зворник, 14.09.2018. године,одржана је редовна конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец август текуће године.

Начелник Управе Горан Абазовић, истакао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно изадовољавајуће са константним повољним безбједносним амбијентом, напомињући да у извјештајном периоду није било евидентираних тешких кривичних дјела, нити догађаја који би изазвали узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник.Такође, начелник Абазовић је истакао да су полицијски службеници ПУ Зворник, у мјесецу августу реализовали већи број републичких и регионалних акција, као и обезбјеђења одређених скупова, који су протекли у најбољем реду и без и једног инцидента.

Начелник Сектора полиције Владан Василић, истакао једа је у токумјесеца августа 2018. године евидентиранo 36нарушавања јавног реда и мира, што је за 20% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 45 нарушавања. У тим нарушавањима јеучествовало 48 лица, од којих је 13 повратника.  Укупан број евидентираних прекршаја из ове области је 53, што је за 17,2% мање у односу на упоредни период. Такође, није било нарушавања у већем обиму ( пет и више лица). Евидентирано је пет случајева из Закона о заштити насиља у породици у односу на упоредни период када је евидентирано 10 оваквих случајева.

Начелник Василић је додао да су у мјесецу августу 2018. године евидентиране54саобраћајненезгоде, док је у упоредном периоду евидентирано56 незгода, што је за 3,6% мање у односу на упоредни период. У тим незгодама, три лица су задобила теже тјелесне повреде, што је исти број као и у истом периоду прошле године, док је 17 лица лакше повријеђено и тај број је за 19% мањи у односу на упоредни период када је 21 лице задобило лакше тјелесне повреде. Саобраћајних незгода са смртном посљедицом није било. Из саобраћаја су искључена 33 возила и 127 возача, од чега је због вожње под дејством алкохола искључено 108 возача.

У мјесецу августу, полицијски службеници ПУ Зворник су започели са реализацијом републичке акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“,којом приликом предузимају низ превентивних и репресивних активности са циљем побољшања свеукупне безбједности ученика.

На крају, начелник Василић је апеловао на све грађане да поштују саобраћајне прописе, како би своју безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.

 У области криминалитета, начелник Одјељења за општи криминалитет Српко Милошевић,истакао је да је у августу текуће године на подручју ПУЗворникевидентирано 76 кривичних дјела, од чега је 68 кривичних дјела из области општег криминалитета, од којих је ријешено 57 кривичних дјела или 82,6%.  Укупан број пријављених лица је 62, од чега је 29 повратника. У извјештајном периоду евидентирано је 38 кривичних дјела против имовине, што је за 9,52% мање у односу на упоредни период. У извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела убиства, разбојништва као ни кривичних дјела у вези са отуђењем моторних возила.

У извјештајном периоду евидентиранасу32 кривична дјела по непознатом извршиоцу, од којих је ријешено21 дјело, или 63,6%. У области злоупотребе опојних дрога, у августу 2018. године откривенојеосам случајева злоупотребе опојних дрога, од чега је једно кривично дјело и седам прекршаја из ове области. У области привредног криминалитета, у августу текуће године евидентирано је пет кривичних дјела док су у упоредном периоду евидентирана три дјела из ове области. У области малољетничке делинквенције, у августу 2018. године евидентиран је један малољетни починилац кривичног дјела, што је за 80% мање у односу на упоредни период када је било евидентирано пет малољетних делинквената.

Начелник  ПУ је изнио податке о броју евидентираних миграната на овом подручју у мјесецу августу текуће године, гдје истакао да је у августу дошло до смањења броја евидентираних миграната, што је резултат појачаног рада полицијских службеника ПУ Зворник и припадника Граничне полиције БиХ, који имају на располагању одређен број полицијских службеника из других управа МУП-а РС.

 Начелник Абазовић је додао да je поводом одржавања предстојећих избора, Полицијска управа Зворник формирала Штаб акције „Избори 2018“, са циљем да предизборни скупови и сами избори протекну без инцидената. У том смислу, начелник Абазовић је апеловао на све грађане да пруже максималну сарадњу и искажу толеранцију у наредном периоду, током предизборних активности, како бисмо сви заједно допринијели очувању постојећег стања безбједности.