Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Активности поводом обиљежавања међународног мјесеца борбе против болести зависности

| Бања Лука | Уторак, 04. децембар 2018.

      Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука су данас на Тргу Крајине, у Бањој Луци дијелили промотивни материјал, летак под називом „Игра у којој увијек губиш“ у намјери да се што већи број грађана упозна са посљедицама болести зависности, међу којима је најопаснија наркоманија.
      Наиме, у склопу реализације активности поводом обиљежавања Mјесеца борбе против болести зависности од 15.11.-15.12.2018. године, полицијски службеници организују и реализују низ превентивних активности, а између осталог и информисање дјеце као ризичне категорије.
      Превентивним активностима полицијски службеници упознају грађане, ученике, родитеље и наставно особље, са мјерама усмјереним на борбу против злоупотребе и кријумчарења опојних дрога, шта се све подразумијева под опојним дрогама, њихова штетна дејства, на који начин препознати конзумента опојних дрога и како поступити у тим случајевима.
      Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука су у сарадњи са Управом за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС,  учествовали у спровођењу акција „Хед“, „Лава“, „Арсенал“, Таргет“, „Бистрица“ „Камел“ „Експерт“, које су биле усмјерене на откривању и процесуирању организованих група које су се бавиле илегалном прозводњом и продајом опојних дрога, а напомињемо да је у акцији „Експерт“ пронађено и одузето око 1,2 kg кокаина.Такође, одузето је укупно око 16,5 kg марихуане, око 413  стабљика индијске конопље, више стотина комада екстазија,  и више грама различитих опојних дрога (кокаина, хашиша, спида).
       За једанаест мјесеци текуће године, у вези са злоупотребом опојних дрога,  укупно је лишено слободе 214 лица, извршено је 56 претреса, а 21 лице је спроведено у надлежно тужилаштво, надлежном суду поднесено је 126 извјештаја за покретање прекршајног поступка, а надлежном тужилаштву 61 извјештај о почињеном кривичном дјелу.