Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мјесецу новембру одржано задовољавајуће стање безбједности

| Приједор | Уторак, 11. децембар 2018.

Руководство Полицијске управе Приједор, одржало је данас редовну конференција за новинаре, на којој су презентовани резултати рада за новембар мјесец текуће године.

У уводном обраћању, начелник ПУ Приједор Далибор Иванић, истакао је да је током мјесеца новембра, одржано задовољавајуће стање безбједности. Укупан коефицијент расвјетљености кривичних дјела у мјесецу новембру износи 80,3%.

Од специфичних догађаја, начелник је издвојио лажну дојаву о подметнутој експлозивној направи у згради Окружног суда у Приједору, што је расвјетљено брзом и ефикасном реакцијом полицијских службеника ПУ Приједор, као и нестанак лица, за којом су полицијски службеници ПУ Приједор активно трагали, а чије је беживотно тијело пронађено након пар дана потраге.

У новембру мјесецу сва кривична дјела против живота и тијела су расвијетљена.

Област стања јавног реда и мира оцијенио је као стабилно, док саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима није било.

Начелник ПУ Приједор је упознао јавност да ће полицијски службеници у наредном периоду поступати у складу са Планом појачаних мјера и активности за новогодишње и божићне празнике, а с обзиром да се очекује повећан долазак грађана из дијаспоре, више присуства грађана у угоститељским објектима, већу конзумацију алкохола код грађана, као и повећан број јавних скупова на отвореном.

Имајући у виду, да су предстојећи новогодишњи и божићни празници период када се може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава и незаконита употреба оружја, ова Управа, организује низ активности које првенствено имају за циљ, подизање друштвене свијести о опасностима и посљедицама употребе пиротехничких средстава и незаконите употребе ватреног оружја.

Том приликом начелник Управе апеловао је на грађане, да се током предстојећих празника, суздрже од незаконите употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава, као и вожње под дејством алкохола, како би своју, као и безбједност других учесника у саобраћају подигли на што виши ниво.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић, навео је да је у новембру мјесецу ове године, евидентирано 76 кривичних дјела у односу на прошлу годину у истом временском периоду када су евидентирана 73. Међутим, према његовим ријечима ово незнатно повећање броја кривичних дјела и даље прати већи проценат расвјетљености по непознатом извршиоцу који износи 57,1%. Број повратника у извршењу кривичних дјела је у паду за 19,2%, а малољетних извршилаца кривичних дјела није било

Када су у питању кривична дјела против имовине, евидентирана су укупно 34 кривична дјела, од чега 19 тешких крађа и крађа. Расвјетљеност ових кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 55,9%. Кривична дјела гдје су објекат напада возила, у мјесецу новембру није било.

Када су у питању кривична дјела против живота и тијела, евидентирано их је укупно 9 у извјештајном периоду, од чега укупно 8 КД „Тјелесна повреда“ и 1 КД „Тешка тјелесна повреда“, и сва ова КД су расјвјетљена.

Из области злоупотребе опојних дрога евидентиранa су 3 кривична дјела и 4 прекршаја.

Начелник Сектора криминалистичке полиције навео је да је у новембру мјесецу евидентирано и 5 кривичних дјела из области привредног криминалитета, а материјална и противправно стечена имовинска корист причињена извршењем ових кривичних дјела износи 12.000 КМ.           

Начелник Сектора полиције Сретоја Вујановић, навео је да су у новембру мјесецу, из области јавног реда и мира укупно евидентирана 33 прекршаја или за 10 % мање у односу на исти период претходне године.

У области безбједности саобраћаја, у новембру мјесецу евидентиране су укупно 82 саобраћајне незгоде или 43% више у односу на упоредни период претходне године, у којима није било смртно страдалих лица.

Из саобраћаја је искључено 268 возача, од чега због управљања возилом под дејством алкохола 222 возача.

Начелник Полицијске управе је још једном апеловао на све грађане да замјене своје неважеће оружне листове оружја за личну безбједност до 31.12.2018. године, како би избјегли санкционисање новчаном казном и одузимањем оружја и муниције.