Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Акција о опасностима употребе пиротехнике и незаконите употребе оружја

| Бања Лука | Понедељак, 17. децембар 2018.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводи акцију чији је циљ спречавање неовлашћене продаје и употребе пиротехничких средстава и незаконите употребе ватреног оружја, а све како би предстојећи божићни и новогодишњи празници протекли у безбједном окружењу.

Са циљем спречавања неовлаштене продаје пиротехничких средстава, полицијски службеници МУП-а Српске, у сарадњи са надлежним општинским инспекцијским службама појачаће контролу продавница које имају законско овлаштење да продају пиротехнику, односно, власници тих продавница биће упозорени да куповина и продаја ових производа мора бити у складу са важећим прописима.

У овој акцији, полицијски службеници МУП-а Републике Српске су током прошлих новогодишњих и божићних празника одузели  укупно 40.415 комада (петарди - 39.514, ракете/ватромети - 681, прскалице - 200, остало - 20), а према Закону о прекршајима РС издато је 11 прекршајних налога и захтјева за покретање прекршајног поступка.

Дио активности биће усмјерен и ка едукацији млађег становништва о опасностима употребе пиротехнике, те ће са циљем едукације дјеце и младих, бити организована предавања у основним и средњим школама у Републици Српској. Намјера је да се у ову акцију укључе и представници локалних заједница, просвјетно-образовне установе, ученичко-родитељски савјети и невладине организације.

Игре са петардама нису безопасне и нестручно руковање пиротехником може оставити трајне посљедице. Најризичнија, али истовремено и најугроженија, јесу дјеца и малољетници. Прошле зиме „у игрању“ са петардама повријеђена су два малољетника на подручју Републике Српске и оба случаја се радило о лакшим тјелесним повредама.