Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Због чињења кривичних дјела и прекршаја током одржавања јавних окупљања групе „Правда за Давида“, слиједи прекид и спречавање одржавања истих

| Бања Лука | Понедељак, 31. децембар 2018.

       Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука,због непридржавања обавеза прописаних Законом о јавном окупљању РС, на пријављеном скупу за дан 30.12.2018. године,  те  чињења прекршаја по Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању и Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и постојања сумње да су извршена и одређена кривична дјела, лишили су слободе одређени број лица, док се за одређеним бројем лица трага.
         Наиме, организатор јавног скупа се није придржавао обавеза прописаних Законом о јавном окупљању РС, те је пријављени јавни скуп, након одржавања на Тргу Крајине, наставио као јавни скуп у покрету, који као такав није био пријављен.
       Организатор јавног окупљања, као и у претходним окупљањима, није испоштовао законом предвиђене обавезе већ је са осталим учесницима кренуо у протестну шетњу градом, при чему је на више локација од стране учесника јавног окупљања извршено више различитих прекршаја, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дјела.
        Учесници јавног окупљања прекинули су и претходно заказан концерт естрадног умјетника Хариса Џиновића, на паркинг простору „Краша“, на начин што су галамом, виком, вријеђањем те оштећењем бине и постављене опреме, онемогућили извођење предвиђеног програма. Због ових дешавања, надлежне градске службе отказале су претходно најављене новогодишње културно-забавне манифестације.
       Због учесталог нарушавања јавног реда и мира, вршења кривичних дјела, спрјечавања нормалног одвијања саобраћаја те непоштовања Закона о јавном окупљању РС, сва будућа јавна окупљања групе „Правда за Давида“ ће бити спријечена и прекинута у складу са Законом о јавном окупљању РС, а учесници таквог јавног окупљања ће бити санкционисани у складу са законом.