Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Оставрени добри резултати рада на подручју ПУ Источно Сарајево у 2018. години

| Источно Сарајево | Четвртак, 17. јануар 2019.

      У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна прес конференцијао резултатима рада на којој је презентованизвјештај о раду Управе за 2018. години.Новинарима се обратио начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац, начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић и начелник Сектора полиције Милан Чворо.
       Начелник  Шеховац истако је да је у 2018. години од стране полицијских службеника успијешно спроведен већи број акција у којима су остварени позитивни  резултати који су допринијели задовољавајућем стању безбједности. Припадници ПУ Источно Сарајево током протекле године извршили су велики број обезбјеђења догађаја и манифестација одржаних на територији коју оперативно покрива ова ПУ, као што су „Фестивал 84“, обезбјеђење зимске сезоне на Јахорини, посјете страних делегација и сл.
      Такође, начелник Шековац наводи да су полицијски службеници ПУ Источно Сарајево, поред самостално изведених акција, учествовали у заједничким акцијма са другим институцијама за спроведбу закона, Тужилаштвом БиХ и СИПА-ом, у којој је већи број лица лишен слободе и заплијењена већа количина опојне дроге  (око 900 килограма), као и акција кодног назива „Силва 1“ и „Силва 2“ спроведена заједно са Управом криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске.    
      Посебно је истако позитиван резултат у расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу, те да је у односу на 2017.годину, у току 2018. године смањен број кривчних дјела разбојништва, док је степен расвјетљености повећан. Начелник Шеховац се осврнуо и на актуелну мигрантску кризу у БиХ и рекао да је на подручју ПУ Источно Сарајево пронађено 316 илегалних миграната који су предати у надлежност Министарства безбједности БиХ и да је надлежном тужилаштву достављено седам извјештаја о почињеном кривичном дјелу „Кријумчарење људи“.
       Начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић рекао је да, у протеклој години, ПУ Источно Сарајево биљежи висок коефицијент расвијтељености кривичних дјела по непознатом извршиоцу, који износу 63,95%, али и висок степен укупне расвијетљености кривичних дјела од 88,3%. У извјештајном периоду евидентирано је 582 кривична дјела, достављено је 437 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном Окружном јавном тужилаштву против 505 лица, од којих је 133 повратника у извршењу и десет малољетних извршилаца. Од укупног броја кривичних дјела највећи број је из области општег криминалитета, 411 кривичних дјела или 70,56 %, затим 114 кривичних дјела која се односе на привредни криминалитет, 35 из области безбједности саобраћаја, 13 кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога и девет кривична дјела из КЗ БиХ, те четири кривична дјела са највећим степеном друштвене опасности.
       Обрађено је 114 кривична дјела из области привредног криминалита, поднесено је 28 извјештаја против 67 лица. Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи око 1.130.000,00 КМ, док је износ противправне имовинске користи прибављене извршењем кривичних дјела око 1.300.000,00 КМ.
       Регистровано је 13 кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога, поднесено надлежном тужилаштву 13 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 26 лица, те 49 захтјева за покретање прекршајног поступка и издата 64 прекршајна налога.
         Пронађено је и одузето око осам килограма марихуане, 470 грама хероина, 70 грама кокаина, 170 грама „спида“ и већи број сјеменки канабиса и таблета екстазија.
       Начелник Сектора полиције у Управи, Милан Чворо, истиче да у 2018. години није  регистровано нарушавање јавног реда и мира у већем обиму. Евидентирано је 335 нарушавања јавног реда и мира или 25,9 више у односу на 2017. годину. У наведеним нарушавањима евидентирана су 473 прекршаја, поднесено 65 захтјева за покретање прекршајног поступка и издат 341 прекршајни налог против 341. лица.
        Најчешћи прекршаји су туча и физички напад (148), вријеђање (62), свађа, вика  и непристојно понашање (57), пријетње (55) и ометање органа у вршењу јавних функција (55).
Догодило се 948 саобраћајних незгода у којима су 294 лица страдала, од чега су четири лица смртно страдала, 63 лица теже повријеђена и 227 лакше повријеђена. Регистрована су 24.440 прекршаја у саобраћају, а због кршења ЗОБС-а укупно је санкционисано 22.814 учесника у саобраћају.
       Најчешћи узроци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима пута (324), одстојање (171) и непоштовање првенства пролаза (113). Из саобраћаја је искључено 1.030 возача, најчешће због вожње под дејством алкохола, 690 лица и управљања моторним возилом прије стицања права, 242 лица.
       По завршетку прес конференције, начелник Шеховац захвалио се присутним новинарима уз констатацију да је досадашња сарадња полиције и медија била професионална уз очекивање да таква сарадња буде настављена.