Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Смањен број кривичних дјела у 2018. години на подручју Полицијске управе Зворник

| Зворник | Четвртак, 17. јануар 2019.

      У Полицијској управи Зворник, 17.01.2019. године,одржана је конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за 2018. годину, којој су присуствовали начелник Управе Горан Абазовић, начелник Сектора полиције Владан Василић и начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић.
      Начелник Абазовић је истакао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће, напомињући да током 2018. године није било догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана нити нарушавања јавног реда и мира у већем обиму. Такође, припадници ПУ Зворник су током 2018. године спровели низ оперативно-тактичких мјера и радњи у сарадњи са линијским Управама, које су резултирале расвјетљавањем одређених кривичних дјела као и проналаском починилаца. Припадници ПУ Зворник су у 2018. години учествовали у обезбјеђењу већег броја штићених личности као и јавних скупова који су протекли у миру и без нежељених последица.
      Начелник Сектора полиције Владан Василић је истакао да су у току 2018. године евидентиранаукупно424нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 12,2% у односу на упоредни период.    
        Укупан број прекршаја из ове области  је 570, што је мање за 12,6% у односу на 2017. годину. У нарушавању јавног реда и мира је учествовао 121 повратник и 12 малољетника. Такође, није било нарушавања у већем обиму (пет и више лица).
       У току 2018. године, евидентирано је587 саобраћајних незгода у којима је настрадало 265 лица, за разлику од упоредног периода када је број настрадалих лица износио 278. Број погинулих лица је пет, за разлику од упоредног периода када је погинуло осам лица. Број саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима је 42, док је у упоредном периоду евидентирана 51 незгода са тешим повредама, а такође и број незгода са лакшим тјелесним повредама је мањи у односу на упоредни период (116:119). Укупан број евидентираних прекршаја из области безбједности саобраћаја у току 2018. године је 21024, док је број издатих прекршајних налога у 2018. години19937. Из саобраћаја је искључено 1415 возача, од тога 1142 возача су искључена због вожње под утицајем алкохола.
       На крају, начелник Василић је апеловао на све грађане да поштују саобраћајне прописе, како би своју безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.
      Начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић, истакао је да су у току 2018. године на подручју ПУЗворникевидентирана 752 кривична дјела, што је мање за 16% у односу на упоредни период када је било евидентирано 895 кривичних дјела. Од укупног броја,643 кривична дјела су из области општег криминалитета, од којих је ријешено 545 кривичних дјела или 80,75%, док је од 303 кривична дјела по непознатом извршиоцу, расвијетљено 205 дјела или 61,6%. 
      У области злоупотребе опојних дрога, за протеклих годину дана откривенасу93 случаја злоупотребе опојних дрога, у односу на упоредни период када је евдентирано 80 случајева злоупотребе опојних дрога. Од 93 случаја, 26 је кривичних дјела и 67 прекршаја из ове области.
      У области малољетничке делинквенције, током 2018. године евидентирано је 18 малољетних починиоца кривичних дјела, што је за 57,1% мање у односу на 2017. годину када су евидентирана 42 малољетна делинквената. Оно што је битно истаћи је да у току 2018. године није било евидентираних кривичних дјела разбојништва, док је број кривичних дјела отуђења моторних возила четири и он је за 55,5% мањи у односу на упоредни период када је евидентирано девет ових кривичних дјела.
      Начелник Савић је на крају истакао су полицијски службеници ПУ Зворник у 2018. години учествовали у већем броју међународних, републичких и регионалних акција које су реализоване с циљем спречавања вршења кривичних дјела као и расветљавању и проналаску починилаца.   
      Припадници ове Управе су реализовали већи број едукативних предавања ученицима основних и средњих школа на тему злоупотребе опојних дрога као и злоупотребе интернета и друштвених мрежа.
       Начелник Абазовић је додао да током 2018. године није било напада на повратнике на овом подручју као ни на представнике медија, те да је приоритет у раду био на превентивном дјеловању с циљем спречавања кривичних дјела тероризма и насилничког екстремизма, као и откривању других
кривичних дјела. Са наведеним активностима Полицијска управа Зворник ће наставити и у наредном периоду. Такође, начелник Абазовић је истакао да су новогодишњи и божићни празници протекли без инцидената и догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана, као и да ће полицијски службеници у наредном периоду појачати своје присуство на терену као и сарадњу са локалном заједницом, а све са циљем одржавања повољне безбједносне ситуације и позвао је грађане на узајамну сарадњу и пружање безбједносно интересантних и корисних информација, по којима полиција у оквиру својих надлежности и поступа, како би унаприједили постојеће повјерење између грађана и полиције.