Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Почиње друго полугодиште - возачи опрезно!

| Бања Лука | Петак, 18. јануар 2019.

      Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива возаче на посебан опрез приликом управљања моторним возилима у близини школа и вртића, с обзиром да од понедјељка, 21. јануара 2019. године, почиње друго полугодиште, те да ће на путним правцима бити појачано присуство дјеце.
      Такође, апелујемо на возаче да брзину кретања возила прилагоде условима и стању на путевима, који ће бити отежани због погоршања временских прилика које су најављене за сљедећу седмицу.
      Посебну пажњу скрећемо на заустављање и паркирање возила у зонама школа и вртића. Наиме, паркирање на мјестима која за то нису предвиђена, могу онеомогућити кретање пјешака по предвиђеним површинама и натјерати их да се крећу по коловозу.
      Уједно, савјетујемо родитеље да дјецу, нарочито нижих разреда, упознају са саобраћајним правилима, да их упозоре да не претрчавају коловоз, да ходају пажљиво у колони један иза другог поготово на мјестима гдје нема тротоара, да користе обиљежене пјешачке прелазе, а уколико их нема да користе најкраћи пут, те да га прелазе само када у близини нема моторних возила. 
      Подсјећамо да је дужност свих учесника у саобраћају да поштују законске прописе, како би своју безбједност и безбједност других учесника у саобраћају подигли на виши ниво.