Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча

| Фоча | Петак, 18. јануар 2019.

     У Полицијској  управи  Фоча данас је одржана редовна конференцију за медије на којој су представљени резултати рада за протеклу 2018. године.
      Присутнима се обратио начелника Полицијске управе Костовић Велимир који је истакао да се на подручју Полицијске управе Фоча на основих свиха параметара, стање безбједности може оцијенити као задовољавајуће.
      Начелник   је у свом обраћању изнио статистичке податке за период јануар-децембар 2018. године, који показују да је смањење статистички параметара од броја кривичних дјела и саобраћајних незгода.
     
Припадници ПУ Фоча су у 2018. години учествовали у обезбјеђењу већег броја штићених личности као и јавних скупова, нарошито јер су у 2018.години били одржани општи избори, а  који су протекли у миру и без нежељених последица.
       Број кривичних дјела  је смањен за  око 52,7%, од којих је 222 кривичних дјела из општег, а 24 кривично дјело из области привредног криминалитета,13 кривичних дјела из области безбједности јавног саобраћаја и три кривична дјела из области злоупотребе опојних дрога. У посматраном периоду  евидентирано  је повећање броја нарушавања јавног реда и мира те да је  укупно евидентирано 198 нарушавања јавног реда и мира, од којих није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.Начелник Костовић се осврнуо и на  мигрантску кризу у БиХ и рекао да је на подручју ПУ Фоча пронађено 361 илегалних миграната који су предати у надлежност Министарства безбједности БиХ и да је надлежном тужилаштву достављено пет извјештаја о почињеном кривичном дјелу „Кријумчарење људи“ против осам лица.
     Начелник Одјељења полиције Воислав Крунић је истакао да су у току 2018. године евидентирано укупно 198 нарушавања јавног реда и мира, што је повећање за 23%.     
      Укупан број прекршаја из ове области  је 234, што је више за 16,4% у односу на 2017. годину. У нарушавању јавног реда и мира учествовао је 64 повратника и осам малољетника. Такође, није било нарушавања у већем обиму (пет и више лица).
     У току 2018. године, евидентирано је 257 саобраћајних незгода у којима је настрадало 92 лица, за разлику од упоредног периода када је број настрадалих лица износио 95. Број погинулих лица је четири, за разлику од упоредног периода када је погинуло седам лица, што је за 3,2 % мање. У саобраћајним незгодама тешко је повријеђено 25 лица, а лакше је повређено 63 лица што је у повећању за 12,5% у односу на упоредни период 2017 године.
       Начелник Одјељења криминалистичке полиције Томовић Душко је истакао да је број евидентираних кривичних дјела из области општег криминалитету у претходној години  смањен за око 52,7 %, гдје превладавају кривична дјела из области општег криминалитета. Надлежном тужилаштву поднесено је 232 Извјештаја против 235 лица, док је смањен број рецидивиста у вршењу кривичних дјела за око 45,5 %, а евидентирано је шест малољетних извршиоца кривичних дјела. Такође је истакао да је проценат расветљености кривичних дјела 58,2 %, тачније ријешено је 51 кривично дјело која су пријављена по непознатом извршиоцу, а да су ријешена и два кривична дјела из претходног периода по чему се може видјети да полицијски службеници континуирано раде и на расветљавању кривичних дјела из претходног периода.
        На крају прес конфенернције руководство Полицијске управе Фоча се захвалило присутним новинарима на сарадњи и  објективности извјештавања, те професионалној сарадњи која је остварене у претходном периоду са жељом да се иста и настави и у будуће.