Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Током мјесеца јануара расвјетљеност кривичних дјела тешка крађа већа за 25%

| Приједор | Уторак, 19. фебруар 2019.

У Полицијској управи Приједор, 19.02.2018. године, одржана је редовна конференција за новинаре на којој су резултате радаза јануар мјесец текуће године, презентовали начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић и начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић.
       Hачелник Вујановић је истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа   Приједор, у јануару мјесецу одржано задовољавајуће стање безбједности, те је навео да није било евидентираних тежих кривичних дјела, чије извршење би изазвало битније узнемирење грађана.
       У области стања криминалитета евидентирано је смањење броја извршених кривичних дјела. Расвјетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 68,2% док укупна расвјетљеност кривичних дјела износи 84,8%. Такође је навео да је током протеклог мјесеца, расвјетљеност кривичних дјела тешка крађа већа за 25 % у односу на исти период 2018. године, што је прије свега резултат појачаног ангажовања полицијских службеника.
       У погледу повећаног прилива миграната, начелник је рекао, да је на подручју ПУ Приједор контролисано и идентификовано укупно 97 миграната
, те да није било евидентираних кривичних дјела и прекршаја почињених од стране ових лица. Навео је да ПУ Приједор предузима све потребне мјере и радње из своје надлежности те остварује потребну сарадњу са Теренским центром за странце Бања Лука и припадницима Граничне полиције БиХ.
        Начелник Вујановић је стање јавног реда оцијенио као стабилно, те је навео да је у овој области евидентирано смањење броја прекршаја јавног реда и мира. Сви јавни скупови који су одржани на подручју Полицијске управе Приједор, протекли су безбједно, а током новогодишњих и божићних празника, није било инцидената.
        Из области безбједности саобраћаја није било евидентираних саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима, односно смањен је број саобраћајних незгода са посљедицама по лица.
Полицијски службеници су укупно евидентирали 1526 прекршаја, а посебан акценат је стављен на прекршаје везано за учествовање у саобраћају под дејством алкохола и дугих психоактивних супстанци. Из саобраћаја је искључено 185 возача, од чега преко 80 % возача због вожње под    утицајем алкохола.  
        Начелник Микановић је навео да је у
мјесецу јануару 2019. године забиљежено благо смањење броја извршених кривичних дјела. Евидентирано је укупно 99 кривичних дјела (109).Као и до сада овај број извршених кривичних дјела пратила је веома добра откривачка дјелатност полицијских службеника, тако да проценат расвјетљености кривичних дјела по непознатом   извршиоцу износи 68,2% а проценат укупне расвјетљености 84,8 %. 
        На кривична дјела против општег криминалитета и даље отпада највећи број евидентираних кривичних дјела и то 80 од чега су 42 КД по непознатом извршиоцу. Кривичних дјела против имовине било је укупно 47, а расвјетљеност ових кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 73,7 % док укупна расвјетљеност износи 78,7%. Начелник је истакао да су у јануару забиљежена 23 кривична дјела тешке крађе од којих је расвјетљено 18 или 78,3%.
        У првом мјесецу ове године није било кривичних дјела у вези отуђења моторних возила. Није било нерасвјетљених кривичних дјела против живота и тијела а евидентирано је укупно 12.
        Област привредног криминалитета у јануару  је обиљежио наставак акције Zollтрикоја је усмјерена на сузбијање нелегалне трговине моторним возилима и аутодијеловима након чије реализације се још ради на прикупљању  документације која је потребна за  комплетирање извјештаја о почињеним кривичним дјелима који ће бити достављени надлежном тужилаштву. 
         Поред ове акције евидентирано је
деветкривичних дјела из ове области а материјална штета  и противправно стечена имовинска корист износи око 200.000,00 КМ.
         У извјештајном периоду против лица која су се бавила злоупотребом опојних дрога поднесено јепет извјештаја о почињеним кривичним дјелима  и  четири захтјева за покретање прекршајног поступка. Извршено је укупно шест одузимања опојних дрога при чему је укупно одузето око пола килограма опојне дроге марихуана и такође око пола килограма опојне дроге спид.