Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У jануару 2019. године смањење евидентираних кривичних дјела и прекршаја

| Бања Лука | Петак, 22. фебруар 2019.

      У Полицијској управиБања Лука,22.02.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јануар 2019. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Милош Бркић, замјеник начелника ПУ Бања Лука Драган Ћибић, начелник Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Дарко Новковић и начелник  Сектора полиције - ПУ Бања Лука Раденко Стакић.
      Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука, Милош Бркић, који је укратко анализирајући најзначајније статистичке показатеље закључио да је стање на подручју Полицијске управе Бања Лука задовољавајуће.
       Начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић је изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да су на подручју Полицијске управе Бања Лука у мјесецу јануару 2019. године евидентирана 153 кривична дјела што је мање за 19% у односу на упоредни период 2018. године кадa је било евидентирано 189 кривичних дјела.Укупно је ријешено 117 кривичних дјела или 76%а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 46 кривичних дјела или 55,4%, навео је начелник Новковић.
        Из области општег криминалитета евидентирана су 132 кривична дјела, што је за 16,5% мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 158 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 72,2%. Пријављено је 10 кривичних дјела против живота и тијела и расвјетљеност ових кривичних дјела је 100%. Нема евидентираних убистава, истакао је начелник Новковић.  
        Начелник Новковић је саопштио да су у области злоупотребе опојних дрога откривена четири кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена четири извјештаја којима су обухваћена четири осумњичена лица. Поднесено је осам захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина различитих дрога.
        Из обасти привредног криминалитета откривено је 11 кривичних дјела и поднесено је пет извјештаја против пет лица, а материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 35.000.00 КМ, закључио је начелник Новковић.
       Начелник Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједност саобраћаја, навидећи да је евидевентирано 65 случајева нарушавања јавног реда и мира, мање за 23,5 % у односу на упоредни период када је било евидентирано 85 нарушавања јавног реда и мира и евидентиран је 91 прекршај, мање за 19,5 % док је у упоредном периоду било евидентирано 113 прекршаја.
       Евидентирано је 317 саобраћајних незгода, више за 13,6% док су у упоредном периоду биле евидентиране 279 саобраћајне незгоде и повећање се углавном односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом (259) више за 17,7% (220), појаснио је начелник Стакић.
       У овим саобраћајним незгодама смртно су страдала четири лица док су у упоредном периоду смртно страдала три лица, 13 лица је тешко повријеђено што је на упоредном нивоу, а  лакше је повријеђено 61 лица, мање за 21,8%, у односу на упоредни период када је евидентирано 78 лакше повријеђених лица.
        На крају прес конференције уприличен је скроман пријем за новинаре.