Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Министар Лукач присуствовао обиљежавању 25. годишњице Седмог одреда Специјалне бригаде полиције

| Бања Лука | Недеља, 24. фебруар 2019.

    Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач присуствовао је данас обиљежавању 25. годишњице од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске и том приликом положио вијенце на централни споменик „За крст часни“.
    Министар је изјавио да је у Републици Српској најважније јединство и да сви морају да се боре за оно што је национални интерес.
    Он је подсјетио да сваки од девет одреда ове бригаде има свој дан који се обиљежава, да сама бригада свој дан обиљежава исто када и МУП, те да се ти датуми не смију заборавити и да се морају оставити млађим генерацијама које нису биле у рату, посебно онима које настављају путем Специјалне бригаде полиције.
    Такође, министар је додао да се Специјална антитерористичка јединица МУП-а Републике Српске попуњава из године у годину, те да су у њој и генерације рођене 1992. и током рата и касније.
    Ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Златко Брдар рекао је да су борци овог одреда били храбри, одважни и дисциплиновани и да су имали јасан циљ - остати на свом огњишту и у миру живјети у Републици Српској.
    Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је част обратити се најелитнијим борцима и да то говори из властитог искуства, из небројаних заједничких битака и из свега што је лично доживио.
    Након служеног парастоса у Цркви Свете Тројице у Приједору и полагање вијенаца на централни споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата „За крст часни“, уприличена је свечана академија у Позоришту Приједору.
    Седми одред Специјалне бригаде МУП-а Српске формиран је 22. фебруара 1994. године и учествовао је у борбеним дејствима у зонама одговорности свих шест корпуса Војске Републике Српске. У рату је погинуло 114 припадника Специјалне бригаде МУП-а Српске, међу којима и шест припадника Седмог одреда. Специјална бригада овјенчана је највишим одликовањима Српске као што су Ореден Немањића, Медаља Петра Мркоњића и Орден Његоша првог реда.