Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Реализована републичка акција појачане контроле учесника у саобраћају

| Добој | Уторак, 12. март 2019.

     У циљу побољшања стања безбједности саобраћаја, Полицијска управа Добој je у периоду од 07. до 10. марта 2019. године, спровела републичку акцију са акцентом на контролу возача који управљају возилом под дејством алкохола, опојних дрога или лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње.
     Током акције контролисано је укупно 536 учесника у саобраћају, од којих је 414алкотестирано. Због вожње у алкохолисаном стању из саобраћаја су искључена и санскционисана 74 возача.    
        Алкотестирањем код шест возача утврђено је присуство алкохола у организму од 0,01 до 0,30
g/kg, код 37 возача утврђено је присуство алкохола у организму од 0,31 до 0,80  g/kg, док је код 21 возача утврђено  присуство алкохола у организму од 0,81 до 1,50 g/kg. Код 10 возача је  утврђено присуство алкохола у организму преко 1,50 g/kg и исти су лишени слободе задржавањем.  Два возача су одбила да се подвргну алкотестирању.
      Од укупног броја санкционисаних, присуство алкохола у организму утврђенo је код шест младих возача односно возача млађих од 21 годину старости или с мање од три године возачког искуства.
     Четири возача су одбила да се потвргну испитивању на присуство опојних дрога или лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње. 
     Полицијска управа Добој апелује на возаче моторних возила да ради личне и безбједности других учесника у саобраћају  не почињу вожњу и не управљају возилом под дејством алкохола или опојних дрога, те да брзину кретања возила прилагоде условима, стању пута и временским приликима, уз обавезно коришћење сигурносног појаса.