Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Од почетка године на подручју Полицијске управе Бања Лука повријеђено 13 мотоциклиста

| Бања Лука | Сриједа, 10. април 2019.

Полицијски службеници Полицијске станице Котор Варош, 09.04.2019. године, извршили су увиђај саобраћајне незгоде која се догодила у Улици цара Душана у Котор Варошу, а у којој су учествовали С.Ш. путничким аутомобилом и  П.Б.  мотоциклом. Мотоциклиста је задобио повреде, а о свему је обавијештен дежурни окружни јавни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука који је наложио да се предузму потребне мјере и радње са циљем утврђивања свих околности настанка саобраћајне незгоде и одговорности учесника.
        Наиме, посматрајући статистичке показатеље од почетка 2019. године на подручју Полицијске управе Бања Лука тринаест мотоциклиста је задобило тјелесне повреде у саобраћајним незгодама.
Имајући у виду чињеницу да су мотоциклисти угроженија категорија учесника у саобраћају који задобијају теже
повреде, а на шта утичу како околности непрописног понашања самих мотоциклиста, али и непажња других учесника према њима,  у времену од 10.-12.04.2019. године, спроводиће се републичке акције „појачана контрола учесника у саобраћају са акцентом на контроли мотоцикала, лаких мотоцикала и мопеда“.
       Циљ акције је контрола возача мотоцикала, лаких мотоцикала и мопеда с
а акцентом на контролу управљања прије стицања права на управљањем, управљања без одговарајуће категорије, правилног коришћења заштитне опреме за вријеме вожње, управљања нерегистрованим мотоциклом, лаким мотоциклом и мопедом, важности регистрације, управљања на начин којим се умањује стабилност возила, непрописне брзине, насилничке вожње, те поштовања других прописа из области безбједности саобраћаја. 
       Полицијска управа Бања Лука апелује на све возаче да се придржавају законских прописа, да одговорим понашањем воде рачуна о безбједности свих учесника у саобраћају и тиме  спријече могуће посљедице.