Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Добој стање безбједности у периоду јануар-март 2019. године оцијењено као задовољавајуће

| Добој | Петак, 12. април 2019.

      На редовној конференцији за новинаре која је 12.04.2019. године,  одржана у Полицијској управи Добој, начелник Слободан Радинковић оцијенио је да је стањебезбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Добој задовољавајуће.
      У периоду јануар-март 2019. године евидентиранo je укупно 220  кривичних дјела општег криминалитета, а у истом периоду претходне године 256, што представља смањење за 14,1%. Коефицијент укупне расвијетљености износи 74,8%. У 73,6% случајева кривична дјела су извршена од стране непознатих лица. Расвијетљеност кривичних дјела учињених по непознатом извршиоцу износи 66,3%, односно проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу повећан је за 7,5%, у односу на исти период претходне године.
      Током наведеног периода евидентирано је 135 кривична дјела против имовине, односно 61,4% у односу на укупан број извршених кривичних дјела. У посматраном периоду, а у односу на исти периоду претходне године евидентирано је за 24,2% мање кривичних дјела крађе и 41,3% мање кривичних дјела тешке крађе.
       У наведеном периоду евидентирана су четири разбојништва. Четири разбојништва су расвијетљена, од којих је једно из претходних година.
      Надлежном  тужилаштву  поднесена су укупно 183 извјештаја о извршеним кривичним дјелима против 189 лица.  Од  тога,  85 лица су  повратници у извршењу  кривичног  дјела.   
      У посматраном периоду отуђена су два моторна возила, која су пронађена  уништена.
      Откривено је и шест кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога (5 КД неовлаштене производње и промета опојних дрога и 1 КД омогућавања уживања опојних дрога) и 81 прекршај.
      Откривено је седам кривичних дјела из области привредног криминалитета. Поднесена су три извјешатаја против три лица. Овим кривичним дјелима причињена материјална штета као и остварена противправна имовинска корист износи око 3.575.000 КМ.
     У наведеном периоду евидентирано је 115 нарушавања јавног реда и мира. Надлежним судовима поднесен је 21 захтјев за покретање прекршајног поступка и уручен  101 прекршајни налог. Због нарушавања јавног реда и мира лишено је слободе 12 лица.
      У области безбједности саобраћаја евидентирано је 229 саобраћајних незгода,  у којима су 22 задобила теже а 74 лица лакше тјелесне повреде.
       У наведеном периоду евидентиране су три саобраћајне незгоде са смртном посљедицом у којима су смртно страдало три лица.  Током наведеног периода контролисано је укупно 16.250 возила. Из саобраћаја искључено 245 возила и 1.291 возач. Због управљања возилом под дејством алкохола лишено је слободе задржавањем 159 лица која су у саобраћају затечена у вршењу прекршаја под дејством алкохола(143 возача, 4 бициклиста и 12 пјешака). Током наведеног периода 61 возач је искључен и саобраћаја због вожње под дејством опојних дрога.  У периоду јануар-март евидентиран је укупно 11.041 прекршај, а за шта је надлежним судовима поднесен 61 захтјев за покретање прекршајног поступка и уручена су 10.234 прекршајна налога.
Деветанест лица је одбило да се подвргне алкотестирању.
      Евидентирана су 32 случаја насиља у породици или породичној заједници (17 кривичних дјела и 15 прекршаја). 
      У наведеном периоду евидентирано је шест самоубиства.