Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Смањен број кривичних дјела на подручју ПУ Зворник у прва три мјесеца

| Зворник | Четвртак, 18. април 2019.

     У Полицијској управи Зворник, 18.04.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управепрезентовани резултати рада за протекла три мјесеца текуће године.
     Начелник Управе Горан Абазовић, најприје је поздравио присутне новинаре и захвалио се на објективном извјештавању и сарадњи коју има ПУ Зворник са представницима медија. Даље је додао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно изадовољавајуће, те да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник. Такође је истакао да су полицијски службеници ПУ Зворник у протекла три мјесеца спровели одређен број републичких и регионалних акција, као и учествовали у обезбјеђењу јавних скупова и штићених личности који су протекли у миру и без нежељених последица.
       У области криминалитета, начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић,истакао је да су за протекла три мјесеца текуће године, на подручју ПУЗворникевидентирана 143 кривична дјела, што је за 18,3% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 175 кривичних дјела. Број кривичних дјела општег криминалитета је 117, што је за 22% мање у односу на упоредни период. Коефицијент расвјетљености ових кривичних дјела је 83,58%, док је од 51 кривичног дјела по непознатом извршиоцу, расвијетљено 46 дјела или 67,65%.Укупан број пријављених лица је 145, од чега је 35 повратника и девет малољетника. У извјештајном периоду евидентирана су 63 кривична дјела против имовине, што је за 25,9% мање у односу на упоредни период. Такође, број кривичних дјела крађа и тешка крађа је мањи у односу на упоредни период за 6,7%, односно 41,2%.
     У области злоупотребе опојних дрога, у протекла три мјесеца откривеноје38 случајева злоупотребе опојних дрога, што је знатно више у односу на упоредни период када је евидентирано 26 случајева, од чега је седам кривичних дјела и 31 прекршај из ове области.
      У области привредног криминалитета, у протекла три мјесеца евидентирано је 12 кривичних дјела, што је за 33,3% више у односу на упоредни период. Полицијски службеници су поднијели 11 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 12 лица.
Начелник Сектора полиције Владан Василић, истакао је да је стање у области јавног реда и мира задовољавајуће, имајући у видуда је у токупротекла три мјесеца евидентирано101нарушавање јавног реда и мира, у којима су учествовала 134 лица, од којих је био41 повратник и један малољетник.
      Број евидентираних случајева насиља у породици за прва три мјесеца 2019. године је 10, што је за око 37% мање у односу на упоредни период.
     Начелник Василић је додао да је у прва три мјесеца 2019. године евидентирано118 саобраћајнихнезгода, што је за 9% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 130 незгода. У тим незгодама, једно лице је смртно страдало што је на истом нивоу као и прошле године, број незгода у којима су лица задобила тешке тјелесне повреде је 12 и он је на приближно истом нивоу у односу на упоредни период, а број незгода у којима су учесници задобили лакше тјелесне повреде је 16 и он је за око 30% мањи у односу на исти период прошле године.
      Из саобраћаја је искључено 131 возило, док је број возача који су искључени 350, од чега је 280 возача искључено због вожње под утицајем алкохола, што је више за око 10% у односу на упоредни период.
       На крају, начелник Василић је још једном апеловао на све грађане да поштују саобраћајне прописе, како би своју безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.
        Начелник Управе Горан Абазовић, истакао је да ће у наредном периоду бити појачано присуство полиције на терену, како би предстојећи васкршњи празници протекли без инцидената и догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана, као и да ће полицијски службеници у наредном периоду појачати сарадњу са локалном заједницом, а све са циљем одржавања повољне безбједносне ситуације и позвао је грађане на узајамну сарадњу и пружање безбједносно интересантних и корисних информација, по којима полиција у оквиру својих надлежности и поступа, како би унаприједили постојеће повјерење између грађана и полиције.