Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За прва три мјесеца на подручју Полицијске управе Фоча, задовољавајуће стање безбједности

| Фоча | Понедељак, 22. април 2019.

     У Полицијској управи Фочаданас 22.04.2019. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за прва три мјесеца 2019.године. Новинарима се обратионачелника Полицијске управе Костовић Велимир и начелник Одјељења криминалистичке полиције, Томовић Душко.
    Начелник Костовић је   стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча оцијенио  као задоваљавајуће како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области стања безбједности саобраћаја.
     Он је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 36 прекршаја јавног реда и мира те да је у односу на упоредни период 2018. године смањење за око 2,7 %.Није било евидентираних прекршаја са пет и више лица.
     Начелник је изјaвио да су  за прва три мјесеца евидентиране 63 саобраћајне незгоде из области безбједности саобраћаја, што је  више за 65,8% у односу на исти период претходне године.Није  било  саобраћајних незгода са погинулим лицем, док је евидентирано 7 саобраћајних незгода са настрадалим лицима и то 4 са теже, а  3 саобраћајне незгоде са  лакше повређеним лицима и 56 са материјалном штетом.
     Начелник је истакао добру сарадњу са Окружним јавним тужилаштвима Требиње и Источно Срајево, као и Тужилаштвом БиХ и  другим полицијским агенцијама, прије свега Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево, нарочито са полицијом Унско-Санског кантона гдје је као резултат лишење слободе 4 лица са подручја општине Фоча и расветљавање два кривична дјела као наставак оперативне акције „Дојаве“.
     У наредном периоду ће
на подручју свих општине које су у налдежности Полицијске управе Фоча бити појачано присуство полиције на терену и реализовати ће се појачане мјере и активности, а све у циљу  како би васкршњи и првомајски празници протекли безбједно.

 

 

 

 

Начелник Томовић је изјавио да је за прва три мјесеца  евидентирано 56 кривичних дјела, што је више  за 1,8 % у односу на исти период претходне године. Од укупног броја  евидентирано је осам кривичних дјела из области привредног криминалитета, 2 из области безбједности јавног саобраћаја, док је 46 кривичних дјела евидентирано из области општег криминалитета. Надлежним тужилаштвима поднесено је 48 извјештаја против 52 лица. Такође је истакао да су полицијски службеници Полицијске управе  Фоча наставили са  добрим степеном  расветљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу који износи око 61,1 %. Такође је истакао да је од укупног броја 56 евидентираних кривичних дјела највише из области општег криминалитета и то 46, од којих у области имовинских кривичних дјела спада 28. Укупна расветљеност кривичних дјела у периоду од јануара до марта текуће године износи 85,9%.