Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Пoлицијске управе Источно Сарајево стање безбједности задовољавајуће

| Источно Сарајево | Сриједа, 14. август 2019.

       У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руковдства Управе презентовани резултати рада за протекли мјесец текуће године.
       Замјеник начелника ПУ Источно Сарајево Игор Кушић оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као задовољавајуће како у области криминалитета, јавног реда и мира тако и у области саобраћаја.
        Истакао је да су у мјесецу јулу на територији Полицијске управе Источно Сарајево одржане многобројне спортске и културне манифестације као што су „56 Међуопштинске омладинске спортске игре“, у којим је учествовало 2000 спортиста из 30 општина, гдје је присуствовало око 10 000 посјетилаца, затим Самит Процеса сарадње у Југоисточној Европи гдје су присуствовали министри вањских послова из више земаља,  високе делегације учесница
SEECP-a, представници Европске уније и Вијећа за регионалну сарадњу, одржана је такође и спортска манифестација бициклистичког такмичења „Трка кроз Србију“, која је одржана у организацији Бициклистичког савеза Републике Српске.Обезбјеђење наведених манифестација вршено је по претходно сачињеном плану обезбјеђења и са безбједносног аспекта протекло је без инцидента, док су полицијски службеници показали висок степен професионализма и личног залагања у обезбјеђењу ових манифестација додао је замјеник начелника Управе.
      
На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у мјесецу јулу регистрована су 53 кривична дјела, поднесено 43 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 44 лица од којих је 13 повратника у извршењу, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић.
      
Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 86,8%, док је коефицијент расвијетљености по непознатим починиоцу 65. Расвијетљено је 13 кривичних дјела по непознатом починиоцу од укупно пријављених 20.
       Поповић истиче да је од укупног броја кривичних дјела, 45 дјела из области општег криминалитета или 84,9 % и да је највећи број тих дјела из области имовинских деликата
         Регистрована су три кривична дјела из области привредног криминалитета, те су поднесена три извјештаја тужилаштву, против три лица. У питању су кривична дјела Недозвољена трговина, Несавјестан рад у служби и Фалсификовање или уништавање службене исправе.
      
Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге регистрована су три кривична дјела,  достваљена два  извјештаја тужилаштву, против три лица. Укупна количина пронађене и одузете опојне дроге у овом мјесецу је износила: 16 кг и 672,84 грама марихуане, шест килограма и 575,33 грама амфетамина- СПИДА, 7841 таблета „екстазија“, један килограм и 395,33 грама опојне дроге „МДМА“, 4,44 грама кокаина и 0,80 грама хероина. Поднесена су три захтјева за покретање прекршајног поступка из ове области и издато пет прекршајних налога.
       
У јулу текуће године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирано је 34 нарушавања јавног реда и мира и  44 прекршаја из ове области, против 38 лица, за која је поднесено шест захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено 32 прекршајна налога, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо.
        
Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било. У структури прекршаја најчешћи су туча и физички напад, вријеђање, непристојно понашање, уживање опојне дроге и др.
       
Догодило се 68 саобраћајних незгода, или за 13,9,% мање у односу на исти период прошле године када је забиљежено 79 незгода. Догодила се једна саобраћајна незгода са погинулим лицима, пет саобраћајних незгода са тешким тјелесним повредама лица, 13 са лакшим повредама и 49 незгода са мањом материјалном штетом.
      
Регистровано 2.834  прекршаја из области безбједности саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 137  возача и 32 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 89 случаја, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 25 случаја, као и због управљања возилом под дејством опијата у 16 случаја.
     
Надлежном тужилаштво достављена су два извјештаја о почињеном кривичном дјелу из области безбједности саобраћаја, додао је начелник Чворо.