Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Поводом Дана Европе чешки амбасадор у БиХ одржао предавање о европском путу Чешке Републике

| Бањалука | Четвртак, 05. мај 2011.

Процес европских интеграција је врло тежак, сложен и дуготрајан, због чега захтјева изузетан степен политичког и техничког ангажовања свих субјеката и структура једног друштва, изјавио је амбасадор Чешке Републике у БиХ Томаш Суњог.
"Процес интеграција захтијева врло јак координациони систем примјењивања правних прописа ЕУ, што не значи неку централизацију БиХ, али треба да постоји начин на који ће бити формиран заједнички став и који ће у име БиХ бити представљен Бриселу у току преговора са ЕУ", рекао је Суњог, након предавања о путу Чешке Републике ка ЕУ које је одржао студентима Високе школе унутрашњих послова МУП РС у Бањалуци.
Он је нагласио да процес европских интеграција мора имати јаку подршку јавности у смислу да појединци, али и невладине организације учествују на формирању заједничких ставова земље.
"Област унутрашњих послова и правосуђа једна је од кључних области у процесу интеграција у ЕУ", истакао је чешки дипломата, наглашавајући да су ефективан безбједносни систем и независно правосуђе кључни критеријуми за чланство у ЕУ.
На питање када очекује да БиХ постане чланица ЕУ, амбасадор Суњог је рекао да се не жели говорити о конкретним бројкама и годинама када ће се то десити.
Начелник Управе за полицијско образовање у МУП РС др Миле Шикман рекао је да МУП РС, већ традиционално, у циљу промоције европске идеје организује низ манифестација поводом Дана Европе, као дана јединства и мира у Европи.
"На овај начин, МУП РС жели да да подршку европским интеграцијама, како би унаприједио свој рад увођењем најбољих стандарда европског искуства и праксе", истакао је Шикман.
Он је додао да су искуства Чешке Републике на путу ка ЕУ посебно значајна и корисна за РС будући да се у извјесној мјери може говорити о сличном контексту Чешке и БиХ.