Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У протеклих 15 дана бањолучка полиција расвијетлила 78 кривичних дјела

| Бањалука | Четвртак, 05. мај 2011.

Полицијски службеници Сектора Града ЦЈБ Бањалука у последњих 15 дана привели су крају интензиван рад на расвјетљавању кривичних дјела Тешке крађе, извршених у периоду од мјесеца априла 2010.године до 30.04.2011.године, на подручју ужег и ширег дијела Града Бањалуке у самосталне трговачке радње, куће, станове, возила и дрске крађе. Проведене активности резлутовале су  расвјетљавањем 78 кривичних дјела:

- 69 Тешких крађа (20 провала у СТР, 4 провале у викендице, 17 провала у куће и станове, 26 провала у ПМВ и 2 дрске крађе),

-  8 Крађа,

- 1 Одузимање возила на моторни погон.

Извршењем поменутих кривичних дјела оштећеним грађанима причињена је укупна материјална  штета у износу од око 70.000,00 КМ

Током извођења активности на расвјетљавању поменутих дјела лишено је слободе укупно 8 лица, извршено 12 претреса стамбених објеката и возила којом приликом је бањолучка полиција пронашла велики број материјалних доказа и то: провалничког алата, предмета који потичу из кривичних дјела (ЦД плејери, ЛЦД плазме, мобилни телефони, бјанко фалсификована документација, лична документа оштећених и др.).

Највећи број поменутих кривичних дјела извршила је  група провалника са подручја Града Бањалука (лица са иницијалима Н.Х., Д.Б. и З.Ј., сви из Бањалуке, за које постоје основи сумње да су од мјесеца априла 2010.године користили различита путничка моторна возила, те уз помоћ подесног алата и физичке снаге укупно извршили 51 кривично дјело, од чега 20 провалних крађа у самосталне трговинске  радње, 4 провалне крађе у викендице, 10 провалних крађа у куће, 9 провалних крађа у путничка моторна возила и 8 крађа. Укупна материјална штета настала извршењем наведених кривичних дјела  износи 60.000,00 КМ.

Због постојања основа сумње да су на  подручју Града  Бањалуке  извршили  укупно 13  кривичних дјела и то: 1 кривично дјело  Одузимање  возила  на  моторни погон и 12 кривичних дјела Тешка  крађа (провале  у  возила), дана 30.04.2011.године,  лишена су слободе  лица са иницијалима С.М. из Добоја и Б.Ђ. из Бања Луке. Оперативним радом утврђено је да су наведена кривична дјела вршили уз помоћ физичке снаге и подесног алата, те том приликом причинили укупну материјалну штету око 5.000,00 КМ. Већина отуђених предмета је пронађена и биће враћена власницима.

Због сумње да је уз помоћ физичке  снаге и подесног предмета проваљивао у моторна возила из чије унутрашњсоти је отуђивао личне торбе и мобилне телефоне, лишено  је  слободе и лице Р.В. из Бања Луке. Криминалистичком обрадом поменутог лица и оперативним радом   расвијетљено је 5  кривичних дјела  Тешке крађе, чијим извршењем је причињена  материјална штета у  износу од око 3.250,00 КМ.

Расвијетљено је и 7 кривичних дјела Тешке крађе, а  против лица са иницијалима Љ.П. надлежном тужилаштву је поднешен извјештај због постојања  основа  сумње да је  ломљењем цилиндричних уложака на бравама проваљивао у станове, одакле је отуђивао накит, новац и техничку робу, чиме је причињена материјална штета у износу од око 1.000,00 КМ.

Лишено је слободе и лице Д.В. из  Бања Луке, осумњичено да је на подручју насеља Петрићевац, особама женског пола отимао ручне торбице. Против поменутог,  надлежном тужилаштву биће поднесен извјештај за два кривична дјела Дрске  крађе.     

Наведене активности предузимане су у координацији  са надлежним тужилаштвом Бањалука и Основним судом Бањалука. У току је документовање и подношење и преосталих извјештаја надлежном тужилаштву.