Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Крађом тегова са пруге зауставили међународни жељезнички саобраћај, а Жељезницама РС причинили материјалну штету од око 22000 КМ

| Бањалука | Уторак, 10. мај 2011.

Организованом акцијом полицијских службеника Полицијске станице Поткозарје идентификована су и лишена слободе лица са иницијалима Д.Р., Ж.М. и Д.М., сви из Лакташа, осумњичена да су у више наврата са жељезничких пруга у мјестима Поткозарје и Пријаковци, општина Бањалука, те Омарске и Челинца, отуђили металне тегове и на тај начин довели до привремених прекида жељезничког саобраћаја, а Жељезницама Републике Српске причинили материјалну штету у најмањем износу од око 22000 КМ.

Поменута лица се сумњиче да су:

- ноћу 28/29.04. и 03/04.05.2011.године, на жељезничкој прузи Бања Лука- Нови Град у мјесту Поткозарје и Пријаковци, са више стубова контактне мреже, демонтирали по двадесет комада (укупно 60 комада) металних тегова за затезање електричног ужета контактне мреже усљед чега је  дошло до опуштања и смањења профила исте, те је дана 29.04.2011.године, око 01:30 часова, у мјесту Пријаковци, приликом кретања међународног путничког воза који саобраћа на релацији Загреб- Плоче, дошло до кидања и оштећења контактне мреже и оштећења локомотиве наведеног воза, а потом и до прекида одвијања жељезничког саобраћаја и до затварања пруге на релацији Рамићи- Поткозарје због извођења радова на санацији насталих оштећења;

- почетком мјесеца маја 2011.године, на дионици жељезничке пруге Омарска-Козарац, отуђили 20, док су

- крајем мјесеца априла 2011.године, са дионоце жељезничке пруге на подручју Општине Челинац отуђили 60 комада наведених тегова.

Даљим оперативним радом на подручју Лакташа пронађен је дио отуђених тегова који ће бити враћени Жељезницама РС, а утврђено је да је преостали дио продат станици за откуп секундарних сировина у мјесту Велико Блашко, општина Лакташи и исти су превежени у топионицу у Зеници.

Над поменутим лицима извршена је криминалистичка обрада, након чега су пуштени на слободу. Против наведених лица,  слиједи извјештај надлежном тужилаштву због почињеног кривичног дјела Тешка крађа.