Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Семинар"Дјеца и малољетници у улози оштећених и свједока у кривичном поступку"

| Бањалука | Уторак, 10. мај 2011.

Начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман рекао је да савремена пракса у кривичном поступку упућује на заштиту интегритета и идентитета дјеце, али и даљу заштиту дјеце и спречавање трауме, те да фокус треба пребацити са тактике испитивања на сам приступ дјетету, прилагођавање његовом узрасту и поштовање других потреба дјетета.
"Ми имамо коректно законодавство када је ријеч о поступању са малољетницима и права која смо увели прате међународне стандарде, а сада смо у фази када је неопходно унаприједити сам рад са малољетницима", рекао је начелник Шикман.
Он је нагласио да су овакви семинари начин да тужиоци, полицијски службеници, социјални радници и други актери усвоје неопходне нове вјештине рада са малољетницима.
Правни савјетник у Мисији ОЕБС-а у Бањалуци Саша Бојанић рекао је да се ступањем на снагу новог Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку 1. јануара ове године промијенила улога и полиције и суда и тужилаштва у овом процесу.
Он је додао да ће Мисија ОЕБС-а у БиХ организовањем различитих семинара помоћи тај процес.
Према његовим ријечима, Мисија ОЕБС-а ради на повезивању свих актера у циљу стандардизованог приступа дјеци и свједоцима у кривичном поступку и осигурању адекватног приступа дјеци.
У раду семинара, који се данас и сутра одржава у Бањалуци, учествовују припадници МУП-а РС, полиције из Федерације БиХ, те представници тужилаштава, социјални радници, медицински психолози и други.