Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Почетак обиљежавања „Деценије акције за безбједност саобраћајa 2011 – 2020 УН-а"

| Бањалука | Сриједа, 11. мај 2011.

Према његовим ријечима, у саобраћајним несрећама у свијету годишње страда 1,3 милиона људи, што је више од 3 000 смртних случајева дневно, а више од половине страдалих нису путници у возилима.
"Већина несрећа са смртним посљедицама догоди се у неразвијеним и средње развијеним земљама", рекао је Шкрбић.
Говорећи о повредама као узроцима смртности, Шкрбић је навео да су у свијету тренутно повреде и повређивања на петом мјесту укупне смртности, а да прогнозе говоре да ће до 2020. године ово представљати један од најзначајнијих узрочника смртности.
Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо истакао је да институције Српске чине огромне напоре у оквирима својих могућности с циљем сталног побољшања безбједности саобраћаја, те да МУП проводи одређене активности које се могу подјелити у више сектора.
"Ту су прије свега активности која се тичу области законодавства, односно иницирање оних законских рјешења која имају за циљ остваривање веће безбједности учесника у саобраћају и умањење свега оног што што даје негативне посљедице. То је један од мултидисциплинарних приступа, јер у законодавној активности морају се узети у обзир многи различити субјекти како би се креирала што боља законска рјешења", рекао је Чађо.
Он је међу осталим активностима навео изградњу одговарајуће инфраструктуре, те превентивне и репресивне активности полиције.
Наводећи да је за прва четири мјесеца ове године године број саобраћајних несрећа у односу на прошлогодишњи период мањи за један одсто, али да је смртно страдало десет лица или 30 одсто више него у упоредном прошлогодишњем периоду, Чађо је рекао да је то податак који упозорава.
Он је навео да се у прошлој години у РС догодило 9 732 саобраћајне несреће или мање за 3,4 одсто него у 2009.години и да је у прошлој години смртно стардало 41 лице мање него у 2009. години.
Према његовим ријечима, од 7.500 лица која су прошле године искључена из саобраћаја, у више од пет хиљада случајева то је било због алкохолозираности возача.
Помоћник министра саобраћаја и веза РС Наташа Костић рекла је да се активности које се воде на побољшању безбједности могу подијелити у пет стубова, а да се односе на управљање безбједношћу путева, безбједнијим путевима и мобилности, безбједнијим возилима, безбједнијим корисницима путева и реакцијама када се деси саобраћајна несрећа.
Она је подсјетила да је Народна скупштина РС раније усвојила Стратегију безбједности саобраћаја, а да је Влада усвојила Програм безбједности саобраћаја и да та два акта "нису остала мртво слово на папиру".
Костићева је навела да је у РС у прошлој години регистровано више од 294 000 моторних возила, и то већином путничких аутомобила, од којих је 54 000 регистрованих у Бањалуци.
Према њеним ријечима, у протеклих пар година проводи се активност рехабилитације регионалне и магистралне путне мреже у укупној дужини од 1.100 километара.