Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Због прекорачења брзине кретања возила санкционисано 82,6% контролисаних возача

| Добој | Сриједа, 14. септембар 2011.

Полицијски службеници полицијских станица за безбједност саобраћаја из састава ЦЈБ Добој, у другој половини августа, провели су регионалну акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на  прекорачење брзине кретања возила и претицање на непрегледним мјестима. Током акције кориштено је и службено возило са видео-надзором.

Контролисано је укупно 717 возача и возила, приликом чега је утврђен 671 прекршај из Закона о безбједности саобраћаја БиХ. За учињене прекршаје возачима је издато укупно 667 прекршајних налога, односно санкционисано је 99,4% укупно контролисаних возача.

Од укупног броја контролисаних возача, због прекорачења брзине кретања возила санкционисано је 82,6% контролисаних возача.

У циљу превентивног дјеловања на побољшање стања безбједности саобраћаја, поред ове регионалне акције, у првој половини августа проведена је и акција коју је организовао МУП РС.

У августу текуће године, када је на свим транзитним путевима, али и градским саобраћајницама, фреквенција соабраћаја била знатно повећана, број саобраћајних несрећа повећан је за 18 % у односу на јули мјесец текуће године. Евидентиране су укупно 144 саобраћајне несреће, у којим је једно лице смртно страдало, 22 лица задобило је теже, а 44 лица лакше тјелесне повреде. У односу на претходни мјесец, смањен је број саобраћајних несрећа са погинулим лицима (у јулу мјесецу у 4 саобраћајне несреће смртно је страдало 6 лица), као и број саобраћајних несрећа са лакше повријеђеним лицима (26,7% мање), док је број саобраћајних несрећа са теже повријеђеним лицима повећан за 60 %.

Неприлагођена брзина кретања возила као и непрописно урађене радње возилом у саобраћају, били су најчешћи узроци догађања саобраћајних несрећа.

Центар јавне безбједности Добој апелује на возаче моторних возила да брзину кретања возила прилагоде условима и стању пута, као и атмосферским приликама; да имају у виду оптерећеност појединих путних праваца, чешће се одмарају при дужој вожњи, те да обавезно поштују саобраћајна правила и прописа, како би безбједно по себе и друге, стигли до циљаног одредишта.