Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Организован Дан отворених врата за најмлађе основце

| Добој | Петак, 16. септембар 2011.

 Ученици првих разреда Основне школе „Доситеј Обрадовић“ данас су посјетили Полицијску станицу за безбједност саобраћаја Добој, приликом чега им је презентована опрема и дио материјално-техничких средства које припадници службе јавне безбједности користе приликом обављања редовних послова и задатака. Током дружења ученици су едуковани о основним саобраћајним правилима и прописима, те о начинима безбједног кретања на путу до школе и натраг. Посјету ученика организовала је Полицијска станица за безбједност саобраћаја Добој заједно са ПС Добој 1 и руководством школе. Поред ученика, овом догађају присуствовали су и родитељи који су заједно са просвјетним радницима, позитивно оцијенили овакав вид сарадње полиције и образовних установа.

У предстојећој школској години полицијски службеници ПС Добој 1 планирају да, кроз рализацију пројекта „Спречавање малољетничке деликвенције“, унаприједе већ добро успостављене  облике сарадње са образовним установама у циљу едукације ученика о основним безбједносним нормама и правилима понашања. За ученике основних школа биће организована предавања о начинима заштите од појединих облика криминалитета (крађе, провале у станове, насилничка понашања, насиље у породици или породичној заједници и др.), опасностима која прете на интернету, као и начинима избјегавања одређених опасних ситуација (минско-експлозивна средства, могућим опасностима током игре). За ученике средњих школа биће организована едукативна предавања о штетностима и посљедицама које настају употребом наркотичких средстава, алкохола и дувана, као и законским одредбама које санкционишу друштвено неприхватљива понашања, а која су уочена код младих људи.

Кроз наведене активности, полиција настоји да успостави пријатељски однос са младима, да их упозна са методама рада и начинима превентивног и репресивног дјеловања, те да код млађег нараштаја развија свијест да се личним ангажовањем али и заједнички, сарадњом грађана и полиције, сваки животни простор може учинити безбједним и бољим мјестом живљења.