Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

ЦЈБ Добој апелује на возаче да брзину кретања возила прилогеде условима и стању пута, временским и атмосферским приликама

| Добој | Сриједа, 07. децембар 2011.

У току ове године, опште стање безбједности саобраћаја на путевима који су у оперативној одговорности ЦЈБ Добој, било је повољније у односу на претходне периоде. За једанаест мјесеци текуће године евидентирано је укупно 1099 саобраћајних незгода, што је за 5,3% мање него у истом периоду претходне године. Међутим, број саобраћајних незгода које су имали посљедице по лица је повећан. За једанаест мјесеци ове године у саобраћајним незгодама смртно су страдала 32 лица (од којих је двоје дјеце), односно девет лица више него у истом периоду претходне године. Број тешко повријеђених лица повећан је за 22 (180/158), а лакше повријеђених за 59 лица (365/396).

Најчешћи узрок саобраћајних незгода била је неприлагођена брзина условима и стању пута, временским и атмосферским приликама, затим непрописно изведене радње у саобраћају, те непоштивање првенства пролаза других учесника у саобраћају. Са друге стране, само у једном случају утврђено је да је лоше стање пута, као један од фактора, утицало на догађање саобраћајне незгоде, а у два случаја техничка неисправност возила; док је у свим осталим случајевима узрок саобраћајних незгода био људски фактор (непоштивање саобраћајних правила и прописа као што су непрописно претицање, мимоилажење, обилажење и др.).

 Приликом догађања саобраћајних незгода, у 208 случајева дошло је до слијетања возила са коловоза, што је знатно утицало и на посљедице по лица и степен задобијених повреда. Најчешће посљедице имали су возачи, затим сувозачи и путници у возилима, а није рједак случај да су тјелесне повреде  задобила и дјеца – путници (5 дјеце задобило је теже, а 22 дјеце лакше тјелесне повреде).

У циљу побољшања стања безбејдности саобраћаја, Центар јавне безбједности Добој, до сада је провео велику број акција које су имале превентивни или репресивни карактер, а биле су усмјерене на уочавање прекршаја који су евидентирани као најчешћи узроци догађања саобраћајних незгода. За једанаест мјесеци ове године контролисано је укупно 95.613 возила и возача, што је за 7,9% више него у истом периоду претходне године (88.643). Због учињених прекршаја из Закона о безбједности саобраћаја уручено је укупно 42.765 прекршајних налога, односно 16% више него у истом периоду прошле године. Надлежним судовима поденесен је 551 захтјев за покретање прекршајног поступка за 973 учињена прекршаја. Међутим, репресивне мјере које је полиција предузимала на локалном и регионалном нивоу нису у довољној мјери утицале на свјест возача о безбједнијем начину понашања у саобраћају.

Центар јавне безбејдности Добој и овим путем апелује на возаче да се строго придржавају саобраћајних правила и прописа, да прије и током вожње не конзумирају алкохолна пића, да се чешће одмарају при вожњи на дужим релацијама, да обавезно контролишу техничку исправност возила, те да обавезно користе зимску опрему, која је од 15. новембра обавезна за сва моторна возила, без обзира на временске услове.  

У наредних мјесец дана полицијске станице за безбједност саобраћаја проводиће појачане мјере и активности на контроли возила и возача, које ће бити усмјерене на контролу брзине кретања возила, алкохолисаност возача и обавезно кориштење зимске опреме.